آموزش نوشتن برگه پاتولوژی و فروزن سکشن در اتاق عمل
گرفتن نمونه از محل جراحی یکی از وظایف حیاتی سیرکولر در اتاق عمل هست که بشدت مهمه چرا که ادامه روند درمان بیمار به جواب پاتولوژیست داره. پس اگر کوچکترین خطایی در این پروسه رخ بده برای بیمار و پرسنل اتاق عمل خیلی گرون تموم خواهد شد. کارشناسای اتاق عمل باید در این زمینه کاملا آگاه و هوشیار باشن
اینجا همه آموزش هایی که در این زمینه لازمتون میشه رو گفتم
امیدوارم که ببینید و به دردتون بخوره
برای بچه های اتاق عمل خصوصا طرحیای اتاق عمل توصیه میکنم این ویدئو رو ببینن.
حین آموزش نحوه نوشتن برگه پاتولوژی، نحوه مشخص کردن نمونه ، نوشتن در دفتر پاتولوژی و همینطور ظرف پاتولوژی و اقدامات لازم برای فروزن سکشن کامل توضیح دادم.
((شرح ویدئو در پایین پست))
مشاهده در آپارات
مشاهده در یوتیوب
آموزش نوشتن برگه پاتولوژی و فروزن سکشن
•برگه پاتولوژی های معمولی•
پاتولوژی ، یعنی بافتی که از بدن بیمار جدا شده است و میخواهیم به آزمایشگاه ارسال کنیم که ببینیم این بافت چه تغییری کرده است .
برگه های پاتولوژی رو هم قرار دارند که ما دوتارو احتیاج داریم ،و برگه کاربن رو میزاریم وسط دوتا برگ پاتولوژی و صاف میکنیم .
برای نوشتن باید مشخصات رو کاملا پر کنیم :شماره پرونده نام و نام خانوادگی،سن جنس،تاریخ ارسال نمونه،بخش،اتاق چند،اسم دکتر ،تاریخ پذیرش بیمار تاریخ تنظیم گزارش ،
شماره نمونه تاریخ دریافت برا ما نیستند، ادرس محل سکونت و تلفن (برای وقتیه که پاتولوژی به بیمارستان داده نمیشود و از طریق تماس و ادرس جوابو ارسال میکنند), و… همه رو باید پر کنیم .
تشخیص بالینی چیست؟
نوع بیماری یا عمل مریض ماست مثه داشتن کله سیست
+توجه+ ، از قسمت تشخیص بیماری به بعد برای ما (سیرکولر اتاق عمل) نیست ،یافته های پارا کلینیک برای ما نیست .
_شرح ومشخصات محل برداشت نسج_
برای کیسه صفرا مثلا مینویسیم توی شرح عمل این توده که خارج شده و دارای نخ بلند و کوتاه است باید نوشته شود که کدام نخ در چه قسمت و سمت از بدن قرار دارند . مثلا نخ بلند سمت لترال و نخ کوتاه سمت سوپریور (چرا این کار رو انجام میدهیم چون شخص نمیداند که این بافت کدام سمتش برای کدام سمت بدن است .) و مهم است که علامت بزاریم روی بافت با نخ و در برگه پاتولوژی ذکر کنیم این علامت ها برای چه سمتی هستند.
نکته + مهر جراح انتهای برگه ها حتما زده شود .
بعد از پر کردن مشخصات دو برگه رو از هم جدا میکنیم و برگه اصلی روی پرونده و برگه ای که حالت کپی دارد داخل برگه پاتولوژی قرار میدهیم.
در دفتر بزرگ اسم نمونه و شخص رو کامل مینویسم که اگه نمونه گم شد ما مدرک کافی داشته باشیم .
+توجه+ ظرف رو اندازه پاتولوژی انتخاب کنید . مشخصات فرد و نمونه رو روی چسب مینویسیم و به بدنه ظرف میزنیم . روی نمونه رو توجه داشته باشید که باید فرمالین بپوشونه .
برچسب روی نمونه شمامل »» مشخصات بیمار شماره پرونده،نام نام خانوادگی، پزشک معالج ،و تاریخ ارسال به همراه اسم نمونه و این که نمونه ما چه چیزی هست رو حتما بنویسیم .
بعضی از افراد سیرکولر اسم خودشون رو هم مینویسند که مشخص شه چه کسی این کار رو انجام داده است.
+توجه + فرمالین سمی وسرطان زاست نباید با محیط تماس داشته باشد .
•برگه پاتولوژی فروزن سکشن•
برای زمانی است که تومور داریم مثه تومور پستان
مارژین جراح معمولا ۲cm در نظر میگیرد یعنی از اطراف بافت تومور 2cm از بافت سالم اطراف اون رو هم برمیدارد .
قبل عمل اطلاع میدن که نمونه فروزن داریم و چن ظرف کوچیک و چن برگه اماده میکنیم .
زمانی که کلیه یک نفر رو در میاریم مشخصه کلیه حالتش و سمت های که دارد. ولی وقتی از بافتی نمونه بر میداریم مشخص نیست که بالا و پایین نمونه کجاست.
ما باید به پاتولوژیست ادرس بدیم . جراح میگه دو سانتی متر مارژین برداشت من است و از سمت مدیال، لترال، سوپریور و پایین چهارتا نمونه فروزن یا کمتر جدا میکند.
این نمونه ها به اسکراپ داده میشود و اسکراپ هم تحویل سیر کولر میدهد . سیر کولر برگه هاش رو اماده میکند ممکنه تعداد از چهار ، تا شیش یا هفت نمونه هم برسد .
اولین نمونه را جراح میدهد به اسکراب و اسکراب ذکر میکند ،نمونه فروزن ۱ از مارژین لترال __ در ادامه نمونه ۲ از اینفریور_ نمونه ۳از مدیال مارژین تومور و همین طور نمونه های بعدی رو یکی یکی میخونه و ادرس میدهد .
زمانی که ما میخواهیم همه نمونه ها رو با هم ارسال کنیم این نمونه ها رو در ظرف جدا میریزیم .ولی برگه میتونه یکی باشد ✅
مشخصات بالای برگه نوشته میشود وشماره ۱_۲_۳ و مشخصات هر کدام رو روی برگه مینویسیم و مهر جراح رو میزنیم .
✓[نکته مهم]توی ظرف های فروزن برخلاف ظرفهای پاتولوژی معمولی فرمالین ریخته نمیشود
در ادامه نمونه ها را آماده تحویل به پاتولوژی میکنیم .
اگر جراح از عمق به ما نمونه داد مینویسیم نمونه فروزن از عمق روی برگه پاتولوژی جدید مشخصات رو مینویسم و یک ظرف جدید برای فروزن از عمق اماده میکنیم .
برگه های پاتولوژی دوتای هستند حالاچه مشخصات یک نمونه باشه یا چند نمونه با هم .
بعد از خارج کردن ممکنه از پاتولوژی به جراح زنگ بزنند و بگویند در مدیال مارژین مناسب نیست این یعنی تومور به اون قسمت ها گسترش یافته ومارژینو باید بیشتر در نظر گرفت .
باز مارژین گرفته میشود بیشتر از دفعه قبل ، وارسال میشود تا مطمئن شوند به اندازی کافی مارژین درست گرفته اند و سلول های توموری به اونجا حمله نکرده اند .
خود نمونه را چه کار کنیم »»
سمت مدیال ،لترال، و … نمونه که مشخص شد . تومور که جدا شد مثلا در سمت اینفریور یک نخ بلند میزنیم با دو دم بلند و در سمت مدیال یک نخ با یک دم بلند نگه میداریم . دوتا سمت رو مشخص کنیم کافی است و دو جهت دیگه با توجه به دو سمت مشخص شده قابل تشخیص است .
روی برگه پاتولوژی مینویسم که کدام نخ با یک یا دو دم بلند مال چه سمتی است .
. برای نخ ها از سیلک استفاده میکنیم .(ویژگی های نخ سیلک در قسمت گره جراحی کامل توضیح داده شده است)
به طور خلاصه در دفتر پاتولوژی »» نام بیمار، تشخیص ، پزشک ، شماره پرونده، تاریخ ،شرح عمل، و…. رو مینویسیم .کل دفتر رو خدمات با نمونه ها میبرند آزمایشگاه و تحویل مسئول آزمایشگاه میدهدند تا امضا کند .
bcc = { تومور های پوستی
در اینجا نیز دو سمت از چهار سمت آن را با نخ مشخص میکنیم.، که یک سمت نخ ان دو دم بلند دارد و یکی دیگه نخ آن یک دم بلند دارد برای دو جهت انتخاب شده توسط جراح.
سرطان سلول بازال که به آن کارسینوم سلول بازال (Basal cell carcinoma) یا به اختصار BCC هم گفته میشود، یکی از شایعترین نوع سرطانهای پوستی است که به دلایل مختلفی از جمله تماس با نور آفتاب، تماس با مواد شیمیایی، قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس یا به علت بیماریهای عفونی یا ارثی ممکن است بهوجود بیاید. این سرطان در صورتیکه به موقع تشخیص داده شود از طریق روشهای مختلفی از جمله جراحی، رادیوتراپی یا به کمک سرما قابل درمان است.
کارسینوم سلول بازال شایعترین نوع سرطان پوست در ایران و جهان است که از طریق سلولهای پایه (بازال) شروع می شود. به صورت ساده اگر توضیح دهیم وظیفه سلول های پایه که روی لایه اپیدرم قرار دارند، جایگزین کردن سلولهای جدید با سلولهای مرده پوست است، اما سرطان سلول بازال منجر به ایجاد تومورهایی در سطح پوست می شوند. این تومورها اغلب مانند زخم، اسکار یا لکههای قرمز رنگ دیده میشوند.
سرطان سلول بازال اغلب متاستاز نمیکند و به سایر سلولهای بدن سرایت نخواهد کرد اما در موارد خیلی نادر ممکن است به سایر بافتهای بدن سرایت کند که میتواند برای فرد بسیار خطرناک باشد.
یوسف کریم پور