آموزش عمل جراحی آنوریسم مغزی با دوبله فارسی
آنوریسم عروق مغری یک عمل اورژانسی نیست اما در صورت پارگی عروق آنوریسم ،خونریزی داخل مغز اتفاق میفته که در اون صورت باید عمل اورژانسی برای کنترل خونریزی انجام بشه
((شرح عمل در پایین پست))
مشاهده در آپارات
مشاهده در یوتیوب
پ.ن: لطفا ابتدا ویدئوهای پایه عمل مغز و اعصاب که قبلا گذاشتم رو ببینید که شامل ، درپ جراحی ،می فیلد،درپ میکروسکوپ،ست جراحی مغز هستن بعد این ویدئو رو تماشا کنید.
مناسب برای دانشجویان و اساتید رشته اتاق عمل و همینطور رزیدنت های مغز و اعصاب
درپ کرن استریل میکروسکوپ جراحی برای عمل جراحی مغز با دوبله فارسی
کاربرد و نحوه تنظیم می فیلد در عمل های مغز و اعصاب با دوبله فارسی
موزش عمل جراحی آنوریسم مغزی
آنوریسم در واقع یک مشکل در عروق هست.می تواند در هر رگ خونی، در سراسر بدن از جمله مغز رخ دهد، از جمله آئورت که به آنوریسم آئورت شکمی میگیم. آنوریسم یک ناحیه برآمده در دیواره شریان است. شریان ها رگ های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را حمل می کنند و فشار بیشتری نسبت به سایر رگ های خونی (مانند مویرگ ها و سیاهرگ ها) دارند. معمولاً بیرون آمدن آنوریسم مغزی در یک بخش ظریف از دیواره شریان شکل می گیرد، در افرادی که فشار خون بالا دارند رخ می دهد.
آنوریسمهای مغزی معمولاً با افزایش سن ایجاد میشوند و بعد از ۴۰ سالگی شایعتر میشوند. همچنین ممکن است در بدو تولد نقص عروق خونی داشته باشید. میزان آنوریسم در زنان بیشتر از مردان است.
آنوریسم مغزى مى تواند براى هر کسى رخ دهد، اما افراد مبتلا به آترواسکلروز (تصلب شراین)؛ بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. سازمان آنوریسم مغزى همچنین اظهار داشت که این بیماری بیشتر در بین افراد ۳۵ تا ۶۰ سال شیوع دارد.آنوریسم های مغزی بسیار خطرناک هستند زیرا باعث خونریزی داخل مغزی(ICH) میشوند و میتوانند باعث مرگ بیمار شوند.
احتمال ابتلا به آنوریسم داخل جمجمه در زنان بیشتر از مردان است، چرا که به دلیل یائسگی سطح استروژن در زنان کاهش مى یابد. همچنین اگر فردی از خانواده به آنوریسم مبتلا باشد، ریسک ابتلا به آنوریسم در افراد آن خانواده بالا مى رود.
این عمل الکتیو است اما اگر پاره شود اورژانسی میشود.
برای تشخیص آنوریسم از سی تی آنژیو یا سی تی با تزریق استفاده می کنند ،با استفاده از نویگیشن و عکس های مخصوص قسمتی که مشکل دارد رو پیدا می کنند .
سیرکولر:
بیمار خانم میانسال که دچار آنوریسم مغزی شده وارد اتاق عمل شد. پس از بررسی پرونده و معاینات تیم بیهوشی بیمار توسط متخصص بیهوشی G.A شد. موهای بیمار در ناحیه جراحی از قبل شیو شده بود. پوزیشن بیمار سوپاین است .
تخت را اماده میکند و می فیلد به تخت جراحی وصل شده و سر بیمار توسط آن فیکس شد. پلیت کوتر برای بیمار چسبانده شد.
▪️ وسایل مورد نیاز:
دستگاه نویگیشن یا نورومانیتورینگ.
ست مورد استفاده در این جراحی ست جنرال مغز و اعصاب است.
ست میکرو و کلیپس های آنوریسم ( روی یک میز جدا)
وتعدادی وسیله های تک پیچ میکرو
میکروسکوپ و درپ میکروسکوپ
سیرکولر کل وسایل و تک پیچ ها رو برای اسکراب باز میکنه.
لایه اول ست و پک جراحی باز شدند. دستکش ها روی پک و وسایل مصرفی مثل تیغ، کاور دسته چراغ، قلم کوتر مونوپلار و.. روی ست بازشدند.
سیرکولر پرپ اولیه را انجام داد؛ به این صورت که دستکش استریل پوشید و چند گاز ساده را ابتدا با سرم خیس و بعد به بتادین قهوه آغشته کرد و موضع جراحی را پرپ کرد. سپس یک شان ۹۰ از اسکراب تحویل گرفت و پوست را خشک کرد. سپس با سپتی سیدین روی موضع جراحی اسپری کرد.
اسکراب:
.پرستار اسکراب دست ها را اسکراب کرد و لایه دوم پک را باز کرد بعد گان و دستکش پوشید .لایه دوم ست را باز کرد .پرپ ثانویه را با بتادین سبز و سه عدد اسپانج انجام داد.درپ انجام شد. قلم کوتر مونوپلار، بای پولار، لوله ساکشن و هندپیس کرانیوتوم به شان ها فیکس شدند. اینجا ممکن است نورومانیتورینگ نویگیشن هم استفاده شود این عمل سنگین و بزرگ است و ممکن است حدود دو تا شش ساعت طول بکشد.
لید ها را به بدن بیمار وصل می کنند و از طریق آنها اعصابی که به اندامها عصب می دهند را مشخص میکند و دستگاه در هنگام نزدیک شدن هر آسیبی به اعصاب به جراح هشدار می دهد.
شرح عمل:
بیمار بیهوش شده را از اتاق قبل از عمل وارد اتاق میکنند( در اینجا بیمار در اتاق بیهوش میکنند )
سر بیمار روی می فیلد با یک سری پین ها فیکس و محکم شده است. میفیلد از پایین به یک پایه وصل است.
بعد وسایل نویگیشن را قرار می دهند(سیر کولر).نویگیشن یاراهنما سیستمی هست که یک پروب دارد و جراح با پروب و با استفاده از عکس مخصوص سی تی اسکن یا ام آر آی نقطه مورد نظر را در مغز بیمار با استفاده از نوک پروب مشخص می کند.
جراح قسمت مورد نظررا با مارکر مشخص میکند بهتر بوداز قبل موها را شیو کنند اما چون بیمار خانم هستند سعی کردند این کار را انجام ندهند و با استفاده از لنگاز و استپلر موها را کنار زدند.
درپ انجام شد.
یک دسته استریل برای وصل کردن اکارتور ها قرار دادند( این عمل خیلی طول می کشدو اسکراب یا اد نمی تواند به طور مداوم کارتون ها را نگه دارد) به همین پایه میتوانند اکارتور لیلا را هم اضافه کنند( برای کنار زدن مغز).
یک پایه ساکشن هم روی درپ گذاشتند که جراح مستقیماً آن را تنظیم کند. تراکشن های پوست را به دسته استریل وصل کردند.
جراح بالای سر بیمار بود و مانیتور ها روبروی او قرار داشتند اسکراب و عید در دو طرف بیمار ایستاده بودند
_ پوست با تیغ ۲۰ برش داده شد. کلمپ های رینی را همزمان با برش پوست و جلو رفتن قرار دادند تراکشن های پوستی را وصل کردند و پوست را کنار زدند، عضلات را با استفاده از پریوست و همینطور کوتر مونوپولار کنار زدند و بعد با ترکش پوست کنار زدند.
در قسمت مورد نظر برای کرانیوتومی با تروپان یک برهول ایجاد کردند وبا کرانیوتوم برش را تکمیل کردند اسکراب همزمان بایک سرنگ سرم می ریخت و جراح ساکشن می کرد ،جراح با راستین تکه استخوان را برداشت. قطعه استخوان را نگه داشتند برای انتهای عمل. بعد از برداشت قطعه استخوان جراح با بر استخوان هایی که جلو ی دستش بودند را برش زد و همزمان اسکراب سرم می ریخت (در اینجا جراح برای کنار زدن بافت مغز از ساکشن استفاده کرد که کار اشتباهی است و آسیب زاست بهتر بود از ملیبل استفاده می کرد.
روی دورا سوچورهای تک آپ زدند که خون زیر دورا و استخوان نرود. بعد از اکارتور لیلا را قرار دادند(شامل یک دسته ی انعطاف پذیر و تعدادی ملیبل که قابل خم کردن هستند. برای کنار زدن مغز استفاده میشود. کاربردش مشابه ملیبل است اما مزیت آن اتومات بودن آن است)
با استفاده از نویگیشن محل آنوریسم را پیدا کردند و بعد محل اپروچ و ورود.
با استفاده از تیغ ۱۵ یک برش کوچک روی دورا زدند و بعد با متس یا تنوتومی برش را کامل کردند.
با نخ سیلک روی دورا ترکشن زدند و آن را کنار زدند.
پنبه های ریز قرار دادن( برای محافظت از بافتهای اطراف و گرفتن خون در این صورت با ساکشن پنبه را خشک میکنند)چون اپروچ سخت بود و با عبور دادن ساکشن از روی پنبه احتمال آسیب به مغز کمتر هست.
جراح موضع را با میکروسکوپ نگاه می کند، پرده آراکنوئید که شبیه تار عنکبوت هست را میبیند و با یک هوک آن را دایسکت و عروق را کنار می زند. باید عروقی را که دچار آنوریسم هستند را پیدا کنند ( حالت باد کرده و بالژ هستند) و کلیپس بزنند.
به این صورت که ابتدا به صورت موقت دوتا کلیپس روی شریان میزنند بعد عکس برداری می کنند و تزریق ماده حاجب انجام می دهند بعد چراغ ها را خاموش می کنند و عکس می گیرند و مشخص میشود که عروقی که گرفته شده درست بوده است یا نه. کلیپس ها انواع مختلفی دارند و خیلی ریز هستند و گران قیمت. کلیپس ها رنگ های مختلفی دارند آبی(بزرگتر برای شاخه اصلی)، زرد( کوچکتر)، طلایی و ….
روی کلیپس اپلایر میزنند و عروقی را که به آنوریسم خون می دهند را کلیپس میزنند
اسکراب کار خاصی ندارد و جراحی را از روی مانیتور دنبال می کند و وسایل مورد نیاز را پیش بینی می کند.
جراح ساکشن می کند و با استفاده از سونوی داپلر (سونوی که خونرسانی را مشخص میکند) مشخص میکند که خون رسانی آن قسمت ها خوب هست یا نه.
کلیپس بایونت ای هم قرار دادند. بعد از تزریق ماده حاجت و عکس برداری اگر خونی از آن منطقه رد نمی شد کار جراح درست بوده کلیپس هارا با کلیپس های دائمی عوض میکند. در انتهای عمل جراح با استفاده از چند تا پلاک مینی آن تکه استخوان را که برداشته بود سر جای خودش قرار داد. بعد از اتمام کار کلیپس لازم نیست چیزی آنجا قرار دهند نهایتاً سرجی سل قرار می دهند.
دورا با نخ پرولن ۴صفر دوخته شد
عضلهها با نخ ویکریل ۱
زیر جلد با نخ ویکریل ۲ صفر یا صفر
پوست استپلر یا نایلون ۲صفر
چند تا گاز لوله ای روی زخم گذاشتن و با استفاده از نخ سیلک پانسمان را فیکس کردن می توانستند سرجی فیکس هم استفاده کنند.
میفیلد را باز کردند به جای پین ها را پانسمان کردند بعد یک سرجی فیکس روی سر بیمار قرار دادند. در این عمل چون خونریزی نداشتند درن قرار ندادند.
فاطمه همایی