سندرم کمپارتمان چیست ؟
عارضه سندرم کمپارتمان
کمپارتمان های مهم دست و پا
عوارض
تشخیص
علائم
و درمان های سندرم کمپارتمان توی این ویدئو کامل توضیح داده شدن
((شرح عمل در پایین متن))
مشاهده در آپارات
مشاهده در یوتیوب
سندرم کمپارتمان
هر اندام یا واحد ساختاری ایی که در آن عروق، اعصاب و عضله باشد، عمدتا از از واحد هایی که سازنده آن اندام هستند شکل گرفته که به این واحد ها کمپارتمان می گویند.
هنگامی که اندام آسیب ببیند فشار میان بافتی افزایش می یابد و بافت دچار هایپوکسی میشود.
در واقع سلول های عضلانی در محل آسیب هیستامین و نیتروژن مونوکسید تولید میکنند که این مواد روی دیواره ی شریان اثر میگذارند و باعث میشود آب از دیواره ی شریان عبور کرده و وارد فضای میان بافتی شود، فشار بافت افزایش یافته که به آن اِدم میگویند.
در مراحل اولیه این افزایش فشار ممکن است جریان مویرگی وریدی کاهش یابد و آسیب سلولی وخیم تر شود که موجب التهاب و تجمع بیشتر مایع میان بافتی میشود.
در اثر این آسیب و اِدمی که در آن ناحیه رخ میدهد، در شرایطی که گچ یا آتل محکمی گرفته شود این ادم تشدید میشود. و چون فاشیا خاصیت الاستیک یا کشسان ندارد، این اِدم روی ورید فشار می اورد و در نتیجه ی این فشار، ورید نمی تواند خون را به سیستم گردش خون باز گرداند و در ادامه ی این روند شریان نیز نمی تواند به خوبی به آن ناحیه خون رسانی کند. اکسیژن به بافت نمیرسد، عملکرد میتوکندری و فعالیت پمپ سدیم و پتاسیم مختل میشود، در ادامه ی افزایش فشار بافتی ، آب وارد سلول ها میشود و منجر به پاره شدن غشای سلول ها میگردد.و در نهایت التهاب زیاد منجر به ایسکمی میشود.
دلایل ایجاد سندرم کمپارتمان: خونریزی در اثر تروما یا تزریق های داخل وریدی، چاقو خوردگی یا له شدگی اندام، کزاز یا تتانی شدن عضلات
علائم: مهمترین علامت درد است ان هم دردی که به مخدرها پاسخ ندهد و تسکین نیابد، پاراستزی(عصب تحت فشار)، هدم پالس و نبض، رنگ پریدگی، عدم توان بدن جهت کنترل دما، پارالایز یا فلج شدگی
تشخیص: درد شدید و سفت شدن پا، افزایش کراتین کیناز و میوگلوبین، ادرار زرد رنگ و تیره، اندازگیری فشار کمپارتمان با گیج( در حالت عادی زیر ۳۰ می باشد)
عوارض: نکروز بافتی، رابدومیلوز( به معنای از بین رفتن عضلات، زمانی که سلول پاره میشود و پروتئین بیرون می آید. در این عارضه میوگلوبین و کراتین کیناز بیرون امده از سلول و سطحش بالا میرود، وارد کلیه ها شده و درنهایت منجر به از کار افتادن کلیه ها میشوند.)
درمان: پا را بالاتر از قلب قرار دهیم، باز کردن گچ و آتل، فاشیاتومی
دانشجو:
مهتاب حسینی پاک_ ترم ۵ کارشناسی اتاق عمل
با سلام ووقت بخیر وقتی که فاشیوتومی انجام میدن فرمودین که فاشیا رو نمیبندن تا چندروز .پوست هم نباید بخیه بزنن؟اینجوری که عفونت میکنه
سلام
پوست پانسمان از نوع وکیوم تراپی میشه
انتی بیوتیک میدن که عفونت نکنه در کل
و معمولا بعد از ۳ تا ۱۴ روز بخیه زده میشه
با سلام و تشکر از آموزش های خوبتون . اولین اقدام پرستاری در درمان سندرم کمپارتمان اینه که اندام مبتلا هم تراز و هم سطح قلب باشه که خون رسانی بهش راحت تر بشه و الویت کردن اندام بعد از تشخیص درست نیست . منبع کتاب تینتینالی طب اورژانس
با سلام و تشکر از شما
قبل از شروع و تشخیص قطعی میتونیم الویت کنیم
اگر تشخیص کمپارتمان قطعی بشه کاملا حق با شماست