تکنولوژی جراحی گوش و حلق و بینی جراحی جلسه هفت

مباحث این جلسه شامل :
آناتومی حلق و حنجره
تانسیلکتومی
آدنوئویدکتومی
تراکئوستومی
لارنگوسکوپی

 

((جزوه در پایین پست))

 

مشاهده در آپارات

 

 

 

مشاهده در یوتیوب

 

 

 

جلسه هفتم تکنولوژی ENT :

آناتومی : اُوولا یا زبان کوچک ، لوزه های کامی ،آدنوئید(در قیمت نازوفارنکس قرار میگیرند) ، کام نرم ،غدد بزاقی .حلق از نظر آناتومیکی به سه قسمت تقسیم میشود : نازوفارنکس و اوروفارنکس و هایپوفارنکس .

نکته : التهاب آدنوئید ها و لوزه ها باعث بسته شدن دهانه شیپور استاش و التهاب گوش میانی میشوند .

تانسیلکتومی و آدنوئیدکتومی : عمدتا در کودکان انجام میشود و زمانی انجام میشود که عفونت (عفونتی که در لوزه هاست ) از بین نرود .هدف از این جراحی تنفس راحت بیمار و عدم عفونت دوباره است .

وسایل اختصاصی حلق : اسنیر یا گیوتین لوزه که با آن پایه لوزه را گرفته و آنرا میکند ، موس گگ (هنگامی که برای طولانی مدت احتیاج به اکسپوژر باشد کاربرد دارد ) نام دیگر آن دهان باز کن، کورت آدنوئید برای خارج کردن آدنوئید کاربرد دارد البته امروزه کوبلیشن بجای این وسیله امده و کارای بهتری دارد و از رادیو فرکوئنسی استفاده میکند .

نکته : برای اینکه بتوان به آدنوئید دسترسی پیدا کنیم از داخل بینی یک سوند شماره هشت عبور داده و از داخل دهان آنرا با پنس گرفته و خارج کرده و دوسر آنرا با پنس میگیرند که این کار باعث میشود زبان کوچک و کام نرم باهم بالا بیایند و بتوان با آینه پشت حلق را دید .

علائم و عوارض : تب ، درد گلو ، قرمزی گلو ، التهاب و احساس پری در گلو ، بسته شدن شیپور استاش که سبب اوتیت مدیا میشود .

وسایل لازم برای این جراحی : ساکشن و کوتر ، کوبلیشن ، دهان باز کن ، آلیس یا ببکاک یک عدد ، پنس رینگ ، آینه .

فیلم عمل : ابتدا با یک پنس رینگ لوزه را میگیرد و با استفاده از کوتر لوزه را از جدار آن جدا میکنند سپس سوند را گذاشته و با استفاده از آینه ، آدنوئید را پیدا کرده و با کوبلیشن آنرا جدا میکنند و در پایان خون و ترشحات را ساکشن میکنیم هرچند که باید پک دهانی را ابتدای عمل در حلق قرار داد .

تراکئوستومی : ایجاد یک راه هوایی بصورت دائم یا موقت ( بسته به شرایط بیمار) و میتواند نقش درمانی را نیز داشته باشد بعنوان مثال در افرادی که آپنه خواب دارند که در خواب دچار آپنه تنفسی میشود میتواند .

دلایل تراکئوستومی : فلج دو طرفه وکال کورد ها( دهانه تراشه) ، التهاب گردن و راه هوایی بعلت تروما ، واکنش های آلرژیکی ، کنسر های گردن و راه هوایی ، رزکشن های حفره دهان ( منظور وجود کنسر برروی زبان و حلق و از این دست موارد است) ، درمان آپنه خواب یا UPPP.

تفاوت تراکوتومی با تراکئوستومی : تراکوتومی یک فرایند اورژانسی است بعنوان مثل فرد دچار تروما شده و راه های هوایی ان آسیب دیده و نمیتوان برای آن لوله گذاری کرد که در این صورت بین تیروئید و کریکوئید یک آنژیوکت میزنند ولی تراکئوستومی بین رینگ های حنجره است یعنی بین سوم تا پنجم تیوب قرار داده میشود.

فیلم عمل جراحی : پوزیشن بصورت سوپاین است و پرپ و درپ انجام میشود و یک رول زیر گردن بیمار گذاشته برای بالا امدن تراشه.

وسایل : تیوب تراکئوستومی ، ژل لیدوکائین ، تیغ ۱۱ و ۱۵ ، دو عدد لانگین بِک ، هموستات و پنست با و سوزنگیر .

ابتدا موضع عمل را با مارکر مشخص کرده که بین کریکوئید و سوپرا استرنال ناچ لازم است (حلقه سوم) ، برش میتواند بصورت عرضی یا طولی باشد .برای کودکان برش حتما بصورت ورتیکال (عمودی ) است .

برش را با تیغ ۱۵ زده ، خونگیری میشود تا به عضله پلاتیسما برسیم و آنرا باز کنیم .از طریق خط میدلاین بداخل میرویم ، با دو لانگین بک(اکارتور)دو طرف موضع را گرفته برای اکسپوژر بهتر ، پس از بازکردن میدلاین سه لایه عضله وجود دارد که یکی اکسترنال هایوئید است دیگری تایرا هایوئید و دیگری اوما هایوئید .پس از باز کردن این سه لایه عضله و لمس کردن کریکوئید بین حلقه سوم و چهارم یک برش زده میشود با استفاده از تیغ۱۱ و تیوب را آنجا قرار میدهند .

نکته : قبل از عمل تیوب را باد میکنیم تا از سالم بودن آن مطمعن شویم .

نکته : عصب راجعه و شریان بی نام در این ناحیه حضور دارند و باید مراقب آنها بود که آسیب نبینند .

بعد از برش بین حلقه سه و چهار با استفاده از یک تراکئال دیلاتِیشن (شبیه به رایت انگل)محل برش را گشاد کرده و لوله را قرار میدهد سپس کاف را باد میکنیم . در نهایت سوچور نگهدارنده(استِی)زده میشود با استفاده از نخ سیلک صفر یا یک . و همچنین پوست با نخ نایلون سوچور زده میشود .

نکته : بالا امدن مقدار دی اکسید کربن از روی دستگاه مانیتور نشاندهنده این است که لوله بدرستی جایگذاری شده است .

لارنگوسکوپی:درمواردی برای گرفتن نمونه از حنجره استفاده میشود (مربوط به جراحی و پرستار اتاق عمل ) در مواردی که فرد دچار تومور و کنسر های حنجره است ، دیدن عملکرد تارهای صوتی ، بررسی حنجره از نظر وجود پولیپ ها ، بررسی قبل از جراحی .

 

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۳ / ۵. تعداد آرا: ۲

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سجاد فتح‌الهی وب‌سایت
با سلام؛ بنده سجاد فتح‌الهی کارشناس ارشد اتاق عمل هستم. سوالی داشتید لطفا توی کامنت ها بپرسید،قطعا پاسخ خواهم داد. استفاده از همه مطالب وبسایت با ذکر منبع "رایگان".
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x