استانداردهای پرپ جراحی

– اصل اول پرپ دستور جراح است، اوست که تعیین میکند بیمار شب قبل حمام با صابون کلرهگزین داشته باشد یا نه ، موها شیو شوند یا نه و …

استاندارد   CDCاینست که بیمار شب قبل از عمل با صابون آنتی باکتریال استحمام کند.

– اگر از صابون کلرهگزیدین استفاده میکنید باید بدانید که این ماده در حضور صابون و شامپو اثرش بسیار کاهش می یابد پس به بیمار آموزش دهید ابتدا بدن خود را کامل از مواد صابونی پاک کند سپس از صابون کلرهگزین استفاده کند.همچنین قبل و بعد از حمام از لوسین ها استفاده نکند.

– از بیمار بابت حساسیت ها بپرسید ،حساسیت به توت فرنگی ،کیوی و موز می تواند نشان دهنده حساسیت به لاتکس باشد.

– افرادی که به حلزون نیز حساسیت داشته باشند به مواد ید دار مثل بتادین حساسیت دارند.

– شیو موها طبق دستور پزشک و حتما قبل از جراحی و در اتاق قبل از جراحی انجام شود.

– طبق مطالعات شیو موها هیچ تاثیری در عفونت بعد از عمل ندارد.

-حتما موهای شیو شده سر بیمار را در کیسه مخصوص قرار داده و بعد از اتمام عمل به بیمار تحویل دهید.

چرا بایدموی سر را به بیمار تحویل دهیم؟

– اول اینکه مو دیه دارد و حتما باید جراح در رضایت نامه بیمار نوشته باشد که به خاطر جراحی مو ها شیو می شوند.

– دوم اینکه موی بلند قابل خرید و فروش هست برای جلوگیری از این امر باید به خود شخص تحویل داده شود.

–  پرپشت یا کم پشت بودن مو و یا کودک یا بزرگسال بودن، هیچکدام در دیه مو تاثیر ندارد و به همه یک دیه تعلق میگیرد.

– اگر به دلایل غیرپزشکی باعث شوید که موهای یک نفر کامل بریزد (به شکلی که دیگر رشد نکند) ، باید دیه کامل آن شخص را پرداخت کنید.

– اگر در اتاق عملی هستید که شیو سر زیاد انجام می شود از خود بیمار و یا ولی او رضایت بگیرید و سپس بعد موهارا دور بندازید در غیر اینصورت حتما باید موهارو به همراه بیمار تحویل داده شوند.

– اگر دستور بر شیو‌ بود حتما یا با موبر اینکار انجام شود و یا با ماشین اصلاح ضد آب.(ژیلت خیر)

– خیس کردن موها قبل از شیو‌ باعث آسیب کمتر به پوست میشود و در نتیجه پوست زخم نمیگردد.

– به هیچ وجه ابروها و مژه ها را شیو نکنید،اگر خیلی بلند بودند میتوان آنها را با قیچی کوتاه نمود.

– اگر ابروهارا شیو کنید بیمار میتواند از شما شکایت کند.چرا که ابرو بعد از شیو دیگر مثل روز اول برنمیگردد.

– در بخش نیز به بیمار آموزش داده شود موهای خود را قبل از جراحی شیو نکند.

– اگر موهای سر بیمار داخل محیط جراحی هستند باید انها را کنار بزنیم ، این کنار زدن میتواند با یک ژل غیر قابل اشتعال باشد. (ما ژل لوبریکات یا لیدوکایین استفاده میکردیم)

– بهترین ماده برای پرپ پوست الکل است اما نباید فقط از الکل استفاده کنیم بلکه باید از محلول های با پایه الکل استفاده نمود.

– نکته ای که برای پرسنل بیهوشی وجود دارد این است که دقت کنند که در عمل های طولانی مدت سر بیمار روی رینگ زیرسری را مقداری جابجا کنند تا بیمار دچار آلوپسی یا کچلی نشود.

سر روی رینگ، تخلیه وریدی مناسبی ندارد که این مورد باعث ایسکمی ریشه مو و سپس ریزش مو میشود، اگر این اتفاق بیفتد فرد تکنیسین باید دیه پرداخت کند. یعنی به میزانی که از موها ریخته باید دیه پرداخت شود. اگر بدون برگشت باشد باید دیه کامل پرداخت شود.

– مدت زمان پرپ نباید کمتر از ۵ دقیقه باشد و یا تا تمام شدن گاز های داخل پک پرپ باید ادامه دهیم.

– نواحی کثیف بدن شامل ،ناحیه پرینه ، زیر بغل ، کشاله ران می باشند را همیشه در انتهای کار پرپ میکنیم و یا از اطراف به سمت این مناطق می رویم.

– ناف با موارد بالا متفاوت است بلکه باید با یک گاز مجزا ابتدا پرپ شود و سپس بقیه پوست اطراف شکم پرپ شود.

– استومی، اولسر ، سینوس ،زخم باز و زخم های عفونی همگی کثیف محسوب میشوند و مانند ناحیه پرینه با آنها برخورد میکنیم ، یعنی ابتدا پوست اطراف سپس نواحی نامبرده‌.

– زخم های ترومایی را ابتدا با سرم گرم فراوان می شوریم ،روی آن گاز استریل قرار میدهیم و سپس اطراف آن ها را پرپ میکنیم.(استفاده از حوله اطراف بدن بیمار برای خیس نشدن توصیه میشود)

– زخم باز کثیف محسوب می شود.

– برای پرپ شکم در کتاب بری کهن گفته شده که ناف را در انتها پر کنیم اما در کتاب الکساندر برعکس است.

– استاندارد پرپ شکم این است که ابتدا با یک گاز به آغشته به بتادین به صورت دایره وار داخل ناف را پرپ کنیم، سپس گاز را دور انداخته و مجدداً گاز جدید استفاده کنیم، تا زمانی که ناف تمیز گردد.

– چرا از روش بری کهن استفاده نمی کنیم؟

– به این علت که زمانی که اطراف ناف را ابتدا پرپ کرده باشیم و در انتها ناف را، وقتی که گاز از روی ناف برداشته شد تا درون سطل انداخته شود این گاز از روی منطقه پرپ شده رد میشود و باکتری ها می توانند محل پرپ شده اطراف ناف را مجدداً آلوده کند.

– اگر ناحیه گرافت داشتیم ابتدا ناحیه دهنده را با محلول بی رنگ مثل کلرهگزیدین پرپ میکنیم سپس ناحیه گیرنده ، اگر ناحیه گیرنده خود دارای زخم باز یا سوختگی باشد کافی است فقط اطراف آنرا پرپ کنیم.خود زخم ،زخم باز در نظر گرفته شده و زخم باز جزو موارد آلودگی محسوب می شدند، از الکل یا بتادین داخل زخم استفاده نشود.

زخم باز را چگونه پرپ می کنیم؟

((در زخم های باز داخل زخم الکل نمیزنیم مطلقا))

– الکل به طور کامل کنترل اندیکاسیون دارد اما بتادین توسط بعضی جراحان استفاده می شود. بهترین کاری که میتوان برای زخم باز نمود شستن آن با سرم است.

به این شکل که اول زخم را شستشو و دبرید کنیم سپس چند عدد گاز استریل روی آن قرار دهیم بعد پرپ ثانویه را از اطراف محل زخم انجام دهیم. گاز ها را اوت کنیم، بعد داخل زخم را اگر قصد داریم بتادین بزنیم بتادین زده و بشوریم.

– اگر زمانی از بتادین استفاده شد فراموش نکنید که حتماً باید کاملاً با سرم شسته شود تا زمانی که رنگ سرم برگشتی بی رنگ باشد و اثری از بتادین داخل زخم نماند.

پرسنل پرستاری بهتر است که از همان سرم استفاده کنند و از بتادین داخل زخم باز اجتناب کنند.

– استفاده از کلرهگزیدین یک تا پنج درصد در الکل میتواند انتخاب ایده آلی باشد.

– حتما باید اجازه دهید ابتدا الکل روی پوست خشک شود و سپس شروع به پرپ کنیم .

– الکل در زخم باز و روی بافت موکوس کنترااندیکاسیون دارد.

– در زخم های که آغشته به خون خشک شده و یا مواد خارجی دارند الکل نباید استفاده شود ، در این حالت ابتدا پرپ با یک ماده با پایه صابون برای تمیز کردن کثیفی های اولیه و سپس خشک کردن و نهایتا استفاده از الکل .

– اگر پروسیجری داریم که هم شکم و هم ناحیه پرینه را دارد باید دو پرپ مجزا انجام دهیم ، ابتدا ناحیه کثیف سپس ناحیه تمیز. (اینجا ناحیه کثیف را مثل همان ناف در نظر میگیریم،برای اینکه آلودگی آن به ناحیه تمیز نرود، اول ناحیه کثیف را پرپ میکنیم بعد ناحیه تمیز)

– برای صورت بهترین محلول پرپ تریکلوزان است.اما احتیاطا نیز داخل چشم نرود اگر هم رفت با سرم گرم شسته شود.

– از کلرهگزیدین اصلا برای صورت استفاده نمی شود چرا که باعث آسیب قرنیه می شود و اگر داخل گوش وارد شود باعث کر شدن بیمار میگردد.

– اگر پرپ صورت داریم و از محلولی مثل الکل یا بتادین استفاده میکنید حتما چشم ها را با پماد های روتین و چسب ضد حساسیت ببندید و داخل گوش ها نیز پنبه قرار دهید.

– برای خود چشم از بتادین رقیق شده استفاده می شود و در اولین فرصت چشم با سرم گرم شسته می شود.

– فراموش نکنید بتادین تا وقتی که روی پوست حضور دارد عملکرد دارد!

یعنی وقتی ما بتادین را از موضع عمل پاک میکنیم دیگر خاصیت پرپ از بین رفته

چون که با بتادین باکتریواستاتیک بوده به این معنی که تا وقتی که روی پوست هست اجازه نمی دهد که باکتری ها در داخل زخم وارد شوند، ولی وقتی که ما آن را پاک نماییم دیگر این خاصیت بتادین از بین خواهد رفت.

– الکل مکانیسم متفاوتی دارد الکل جز دسته محلول های باکتریوسیدال است یعنی با مکانیسم دناتوره باکتری ها را از بین می برد.

(دقت کنید الکل باکتری ها را از بین می برد اما بتادین رشد آنها حرکت آنها را متوقف می کند) باید به الکل فرصت بدهیم که روی پوست بیمار خشک شود تا اثر آن کامل شود عده ای از افراد در عمل‌های جراحی عجله نموده و خودشان الکل را خشک می کنند که این کار کاملا اشتباه است، چرا که اجازه نداده ایم ضدعفونی توسط الکل کامل شود.

– یکی دیگر از دلایلی که باید اجازه دهیم الکل خشک شود سپس شان ها را بیندازیم این است که بخار ناشی از الکل زیر شان ها گیر نکند و باعث اشتغال نشود.

– مکانیسمی برای الکل که گفته شد به اسم مکانیسم دناتوره که در آن الکل پروتئین دیواره باکتری ها را از بین برده و باعث از بین رفتن آنها می شد. برای مکانیسم الکل با آب نیاز دارد از الکل را با آب رقیق میکنیم.

فراموش نکنید که الکل ۹۰ درصد خاصیت ضدعفونی کنندگی کمتری نسبت به الکل ۷۰ درصد دارد.

حتماً الکل ۹۰ درصد را تا ۷۰ درصد رقیق کنید.

– نکته قانونی

– فراموش نکنید پوست بیمار را در انتهای عمل های جراحی از محلول پرپ و خون کاملا پاک کنید این کار با سرم انجام شود.

– عده ای بجای سرم از بتادین قهوه ای استفاده میکنند که در این باره  اطلاعات علمی موجود نیست.

– اگر پرستار بخش بدن بیمار را آلوده به خون یا بتادین ببیند می تواند از پذیرش بیمار امتناع ورزد. بیمار نیز اگر روی سطح پوستش اثری از محلول ها و خون پاک نشده ببیند می تواند از پرستار بخش یا اتاق عمل یا بیهوشی شکایت کند.

– این تصور که برای پانسمان بتادین را روی زخم که بخیه شده بزنیم اشتباه است،چرا که باعث تعویق در ترمیم زخم میشود. ما برای پانسمان صرفاً از بتادین در حاشیه بخیه ها استفاده می کنیم.

– حالا سوال دیگر این است که چرا از الکل استفاده نمی شود؟

– قبلاً گفتیم که الکل باکتری ها را از بین می برد ولی زیر پانسمان بازهم باکتری ها رشد می کنند ما به چیزی احتیاج داریم که جلوی رشد باکتری های اطراف زخم را بگیرد.

– یک سری محلول های جدید نیز به بازار آمده اند که بر پایه الکل بوده که هم خاصیت کشندگی باکتری را دارند (باکتریو سیدال) و هم جلوگیری از رشد مجدد باکتری ها (باکتریو استاتیک) ولی چون این محلول ها گران قیمت هستند در اتاق عمل ها از آن ها استفاده نمی شود.

اگر الکل باکتری ها را از بین میبرد چرا دستمان را با الکل اسکراب نمی کنیم؟

– اول اینکه الکل خاصیت خشکی پوست داده و در طولانی مدت باعث زخم پوست میشود

– دوم در جراحی ما دستمان را با دستکش میپوشانیم و هر کاری کنیم در اثر تعریق، مجدداً باکتری ها روی پوست ما رشد خواهند کرد ما نمی توانیم دستمان را استریل کنیم فقط می توانیم شمار باکتری ها را با اسکراب کم کنیم.

– حالا تکلیف چیست؟

به شخصه برای عمل های خیلی مهم و بزرگ مثل تعویض مفصل اول دستم را با بتادین قهوه ای به مدت ۵ دقیقه اسکراب میکردم و دستم را میشستم بعد با حوله دستم رو خشک می کردم.

و در انتها یک دقیقه با محلول بر پایه الکل مثل دکوسپت هندراب می کردم و بعد دستکش را به روش بسته می پوشیدم.

– در اینجا به علت اینکه داخل الکل موادی برای جلوگیری از آسیب به پوست وجود دارد الکل اثر خشکی پوست را نخواهد داشت.

– در انتها دو مورد سوختگی شیمیایی ناشی از بتادین و محلول های پرپ را با همدیگر ببینیم تا متوجه شوید چرا روی این موضوع به شدت تاکید می شود. فراموش نکنید حتما اطراف بدن بیمار پارچه قرار دهید تا بتادین در زیر بدن بیمار انباشته نشود چرا که این ماندن بتادین باعث سوختگی پوست بیمار می گردد.

– کارشناسان اتاق عمل باید خیلی مراقب این سوختگی ها باشند چرا که با محلول های پرپ به صورت وسیع سر و کار دارند. پرسنل بیهوشی نیز در پروسیجر های طولانی مدت باید مراقب باشند که بتادین را از روی سطح پوست به خوبی پاک کنند مانند اسپاینال البته کارشناسان پرستاری هم برای بیمارانی که در آی سیو هستند باید این نکته را مد نظر قرار دهند.

 

 

منبع مطلب :

Standard_Skin_Prep

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۳.۵ / ۵. تعداد آرا: ۱۹

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سجاد فتح‌الهی وب‌سایت
با سلام خدمت همه عزیزانی که به وبسایت بنده سرزدید من ،سجاد فتح الهی کارشناس ارشد اتاق عمل و فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران سال 96 هستم هدفم از همه مطالب آموزشی در درجه اول ارتقاء رشته اتاق عمل و ایجاد محیط یکسان آموزشی برای دانشجویان کل کشور هست و در درجه دوم معرفی وشناسوندن این رشته و فعالیتاش به عموم مردم امیدوارم که با کمک شما عزیزان به این اهداف برسم. کلیه مطالب وبسایت رایگان عرضه شده و اگر جایی بابت این مطالب درخواست وجهی شد بدونید که با بنده ارتباطی نداره موفق باشید
guest

8 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ف باستانی

بسیار بسیار عالی و اموزنده .سلامت وپاینده باشید

Abedy

سلام،وقتی با بتادین هنداسکراب انجام میدیم و درنهایت با آب شسته میشه،(اثر بتادین هم تا زمانی هست که روی پوست هست)پس عملا دیگه دستمون ضدعفونی نیست؟

مسعود روشنی

همه کارهایی که ما تحت عنوان هند اسکراب و هندواش انجام میدیم برای اینه که فلور transien رو از سطح پوست برداریم و رشد و حرکت فلور رزیدنت که در نواحی پایینتر پوست مثل غدد عرق و چربی و فولیکولهای مو وجود دارن رو محدود کنیم… جدا از پاک شدن بتادین از روی پوست دستامون ،خود ابی که ما دستامونو اخر سر باهاش ابکشی میکنیم الاینده هایی داره که به پوستمون میچسبن… یه روشس هست که چند جا اینو دیدم اونم اینه که بعد از اتمام اسکراب کردن دوباره مقداری بتادین قهوه ای به دستاتون بمالید و دوباره اسکراب کنید البته اینبار زمان کمتری به اسکرابتون اختصاص بدید مثلا ۱ دیقه… بعد برید و دستاتونو با حوله خشک کنید اینجوری حداقل دستتونو با اب نشستید و مواد و الاینده هایی که در داخل آب شیر هستن به دستتون منتقل نشدن…

h

ببخشید پرپ رو قبل عمل جراحا انجام میدن درسته؟یا اسکرابم میتونه خودش انجام بده؟

h

ممنون

8
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x