آموزش عمل جراحی دیسک کمر و لامینکتومی با دوبله فارسی
این ویدئو یکی از ویدئوهای پایه برای عمل های جراحی ستون فقراته چون خیلی از عمل ها با همین اپروچ پوستریور (پشتی ) انجام میشن
حتما ابتدا این عمل رو ببینید بعد برید سراغ بقیه عملای جراحی ستون فقرات
مناسب برای دانشجویان و اساتید رشته اتاق عمل و همینطور رزیدنت های مغز و اعصاب
((شرح عمل در پایین پست))
مشاهده در آپارات
مشاهده در یوتیوب
بیرون زدگی دیسک کمر
دیسک ها در ستون فقرات ، بافت های منحصر به فردی هستند که در بین مهره ها قرار گرفته اند نقش این بافت غضروفی فراهم آوردن انعطاف و حرکات طبیعی در ستون فقرات است . در دوران جوانی دیسک ها ،دارای کپسول سالم و محتوای آب نرمال هستند با افزایش سن آب دیسک ها کاهش می یابد و دیوار بیرونی دیسک ها آسیب پذیر می شود.
در این مرحله عمدتا بیماران با شکایت درد کمر هنگام بلند شدن یا نشستن مراجعه می کند . در MRI این افراد دیسک ها، سیاه رنگ شده اند اما نشانه واضحی از فشار روی اعصاب یا نخاع وجود ندارد.
در صورتیکه فرد زمینه ژنیتکی برای خراب شدن دیسک کمر داشته باشد ، لایه خارجی دیسک (کپسول دیسک) پاره می شود و محتویات دیسک کمر بیرون می ریزد . در این بیرون زدگی دیسک کمر به دلیل فشار قطعات خارج شده از دیسک کمر بروی ریشه های عصبی علاوه به درد کمر ، درد شدید در پاها بوجود می اید که مقاوم به درمان داروئی معمول هستند.
وظایف سیرکولر
بیمار آقای ۴۶ جهت انجام دیسککتومی توسط اتاق عمل تحویل گرفته شده است و توسط برانکارد به اتاق عمل نوروسرجری انتقال یافت.
سیرکولرمشخصات بیمار و دستبند بیمار با پرونده چک می کند. بیمار را از نظر سابقه بیماری ، سابقه جراحی، مصرف داروها ، حساسیت دارویی و … چک می کند. عکس رادیولوژی روی نگاتوسکوپ قرار می دهد. تخت جراحی جهت پوزیشن پرون آماده می کند. نقاط تحت فشار»Cheek&Ear – Breasts(female) – Genital (male) – patella – Tons ) رول پد گذاری شده و بالشت قرار می دهد. روی جا دستی شان های ۴ تا قرار داده می شود تا آرنج وعصب اولنارتحت فشار قرار نگیرند.
قبل از انتقال بیمار ب تخت جراحی بیمار بیهوش می شود و سوند فولی برای بیمار می گذارند برانکارد به تخت جراحی نزدیک می شود و ازقفل بودن هر دو طرف آن اطمینان حاصل می شود. سپس بندهای لباس بیمار را باز میکند تا هنگام انتقال بیمار از یک مکان ب مکان دیگر و کشیده شدن لباس بیمار و بندهایش ناحیه تراشه تحت فشار قرار نگیرد.
به کمک یک تیم ۴ نفره تغییر پوزیشن انجام می شود به طوری ک یک نفر پرستار بیهوشی سر و شانه و راه هوایی را حمایت می کند و یک نفر پاها و دو نفر تنه را کنترل کرده و هم زمان با هم و هماهنگ با هم بیمار را ب تخت جراحی جابجا میکنند . لاین وریدی ولاین ادراری … بیمار هم زمان با جابجایی بیمار جابجا می شود.
اندام فوقانی بیمارروی جا دستی ( آرم بورد) پدگذاری شده قرار میگیرند. آرم بوردها در زاویه کمتر از نود درجه حفظ می شوند تا از کشیدگی شبکه عصبی بازویی جلو گیری شود.
بعد از پوزیشن دهی پلیت کوتر در ناحیه عضلانی و کم مو مثل پشت ساق پای بیمار متصل میگردد. لایه اول پک و ست دیسک باز میگردد. کلیه وسایل مورد نیاز بعد از باز شدن لایه دوم باز شده که شامل :
( دسته چراغ ، لوله ساکشن ، قلم مونوپولار و بای پولار ، تیغ بیستوری شماره ۱۱ و ۱۵ ، پنبه دم دار ، دست کش استریل به تعداد مورد نیاز ، نخ ویکریل یک ، نخ نایلون سه صفر ، نخ سیلک یک )
سیرکولر دستگاه C.Arm را آماده می کند و آن را چک می کند تا جهت مناسب بودن محل پین ها گرافی تهیه شود. بتادین سبز داخل گالی پات ریخته می ریزد . شمارش گازها تحت نظارت انجام می شود و از صحیح بودن گازها اطمینان حاصل می شود. تمامی سطل ها و محیط اتاق عمل قبل از ورود بیمار پاکسازی و از عدم وجود گاز بجا مانده از قبل اطمینان حاصل می شود. اندیکاتور اتوکلاو تحویل می گیرد . ناحیه عمل اکسپوز می کند. پرپ اولیه را با استفاده از بتادین قهوه ای و سرم انجام می دهد. اتصالات کوترو ساکشن بعد از درپ متصل می کند . نور چراغ سیالتیک در ناحیه عمل متمرکز می کند.
وظایف اسکراب
بیمار آقای ۴۶ ساله جهت انجام دیسککتومی توسط اتاق عمل تحویل گرفته شده است و توسط برانکارد به اتاق عمل نوروسرجری انتقال یافت.
مشخصات بیمار و دستبند بیمار با پرونده چک می کند. بیمار را از نظر سابقه بیماری ، سابقه جراحی، مصرف داروها ، حساسیت دارویی و … چک می کند. عکس رادیولوژی روی نگاتوسکوپ قرار می دهد. تخت جراحی جهت پوزیشن پرون آماده می کند. نقاط تحت فشار»Cheek&Ear – Breasts(female) – Genital (male) – patella – Tons ) رول پد گذاری شده و بالشت قرار می دهد. روی جا دستی شان های ۴ تا قرار داده می شود تا آرنج وعصب اولنارتحت فشار قرار نگیرند.
قبل از انتقال بیمار ب تخت جراحی بیمار بیهوش می شود و برای بیمار سوند فولی می گذارند برانکارد به تخت جراحی نزدیک می شود و ازقفل بودن هر دو طرف آن اطمینان حاصل می شود. سپس بندهای لباس بیمار را باز میکند تا هنگام انتقال بیمار از یک مکان ب مکان دیگر و کشیده شدن لباس بیمار و بندهایش ناحیه تراشه تحت فشار قرار نگیرد.
به کمک یک تیم ۴ نفره تغییر پوزیشن انجام می شود به طوری ک یک نفر پرستار بیهوشی سر و شانه و راه هوایی را حمایت می کند و یک نفر پاها و دو نفر تنه را کنترل کرده و هم زمان با هم و هماهنگ با هم بیمار را ب تخت جراحی جابجا میکنند . لاین وریدی ولاین ادراری … بیمار هم زمان با جابجایی بیمار جابجا می شود.
اندام فوقانی بیمارروی جا دستی ( آرم بورد) پدگذاری شده قرار میگیرند. آرم بوردها در زاویه کمتر از نود درجه حفظ می شوند تا از کشیدگی شبکه عصبی بازویی جلو گیری شود.
بعد از پوزیشن دهی پلیت کوتر در ناحیه عضلانی و کم مو مثل پشت ساق پای بیمار متصل میگردد. لایه اول پک و ست دیسک بازمیگردد. کلیه وسایل مورد نیاز بعد از باز شدن لایه دوم باز شده که شامل
( دسته چراغ ، لوله ساکشن ، قلم مونوپولار و بای پولار ، تیغ بیستوری شماره ۱۱ و ۱۵ ، پنبه دم دار ، دستکش استریل به تعداد موردنیاز ، نخ ویکریل یک ، نخ سیلک یک کات ، نخ نایلون سه صفر )
اندیکاتور اتوکلاو به سیر کولر تحویل داده می شود. اسکراب گالی پات را در گوشه میز قرار می دهد و سیر کولر بتادین سبز مورد نیاز را داخل گالی پات می ریزد.اسکراب سه عدد اسپانچ جهت رنگ کردن بیمار آماده می کند..سپس به چیدن میز می پردازد. وسایل شامل : ( دسته بیستوری ، پنست با و بی ، کلمپ ، قیچی متز ، قیچی مایو ، اکارتورچنگکی ، پریوست ، کریستون پانج ، کورت ، پیتتوری ، پنس دیسک ، رانژور ، دکولر ، هوک ، سوزن گیر ،قیچی نخ )
بعد از اکسپوز ناحیه جراحی و پرپ اولیه اسکراب ناحیه جراحی را رنگ می کند. سپس ناحیه را درپ میکند . میز جراحی را ب تخت نزدیک میکند و قلم کوتر و لوله ساکشن را با یک عدد شانگیر ب شان ها فیکس میکند. سرساکشن مناسب را به لوله ساکشن متصل می کند.
شرح عمل
- بعداز پرپ و درپ جراح Asis را لمس می کند و باتوجه به آن تعداد مهره های کمر مشخص می شود. بعداز ایجاد انسزیون جراح پوست و زیر جلد باز می کند و خون گیر با استفاده از کوتر انجام می شود. اسکراب برای اکسپوز ناحیه اکارتور چنگکی را قرار می دهد و هم زمان با جراح لایه ها را یکی پس از دیگری اکسپوز می کند تا زمانی ک به مهره های کمر دسترسی پیدا کنند. اکارتورچنگکی فیکس می شود.
- جراح بعداز رسیدن ب اسپاینال پروسس ها تعیین مهره مورد نظر ، با استفاده از رانژور اسپاینال پروسس ها را که با لیگامان بهم متصل هستند را خارج می کند.
- بعد از خارج کردن اسپاینال پروسس ها جراح با استفاده از یک تیغ شماره ۱۱ یک برش روی لیگامان لامینا ایجاد میکند و لامینکتومی انجام می دهد.
- جراح با استفاده از کریستون پانج لامیناها را جدا می کند به صورتی که کمترین آسیب به استخوان بیمار وارد کند.
- اسکراب به وسیله یک گاز مرطوب لامیناها را از کریستون پانچ جدا میکند.
- جراح به وسیله ی یک nerve hook نخاع و ریشه عصب را پیدا می کند و کنارمی زند.
- جراح با استفاده از یک تیغ شماره ۱۵ قسمت بیرون زده دیسک را جدا می کند و به وسیله ی پنس دیسک خارج می کند.
- اسکراب به وسیله ی یک گاز مرطوب دیسک های جدا شده را از جراح تحویل می گیرد و برای فرستادن به پاتولوژی آماده می کند.
- در نهایت جراح موضع را شست و شو میدهد و در گذاری می کند . درن را با نخ سیلک یک کات به پوست بیمارفیکس می کند. قبل از بستن لایه ها اسکراب و سیر کولر شروع به شمارش گازها می کنند و به اطلاع جراح می رسانند. فاشیا و زیرجلد با نخ ویکریل یک و پوست با نخ نایلون سه صفر می بندند.
- موضع عمل تمیز می شود اینسیژن بتادینه می شود و پانسمان گذاشته می شود. تیغ و سوزن ها رو جدا شده و شمارش می شود و داخل سفی باکس انداخته می شود. کلیه ابزار و وسایل را شمارش کرده به واشینگ برده می شود.
سیرکولرچک لیست جراحی ایمن و لوازم مصرفی و پرونده بیمار تکمیل می کند و اندیکاتور اتوکلاو ضمیمه پرونده می کند.محل اینسیژن پانسمان می کند و اگر درن گذاری انجام شده بود محل کانکشن درن با چسب محکم می کند. ظرف نمونه پاتولوژی را می آورد مشخصات بیما را روی آن برچسب می زند نمونه را داخل ظرف می اندازد و تحویل استیشن می دهد و در پرونده بیمار ثبت می کند . صفحه پلیت کوتر از پای بیمار جدا می کند. بیمار را برای انتقال به برانکارد کمک می دهد بدین صورت که تخت جراحی را تا ارتفاع مناسب با برانکارد تنظیم میکند و از قفل بودن برانکارد اطمینان حاصل میکند و سپس به وسیله تیم ۴ نفره به طور هماهنگ باهم و به آرامی بیمار را بر روی برانکارد انتقال می دهند. کلیه اتصالات بیمار از جمله درن ، لاین وریدی و … را هم زمان با جابجایی بیمار انتقال می دهند تا کشیده نشوند. بی توجهی به این موضوع مثلا کشیده شدن لاین ادراری و خروج آن با کاف سبب پارگی پیشابراه می شود.
با تشکر از خانم میرزائی