آموزش راه اندازی دستگاه فیکو کاتاراکت استلاریس Stellaris Phaco
آموزش دستگاه استلاریس برای فیکو جراحی چشم که توسط همکاران محترممون خانم نوری آموزش داده شده
کلیه نکات و مود های مورد نیاز دستگاه کامل شرح دادن و توضیحات هم مرحله به مرحله هستن
امیدوارم که ببینید و براتون مفید باشه
((شرح ویدئو در پایین پست))
مشاهده در آپارات
مشاهده در یوتیوب
آموزش راه اندازی دستگاه فیکو کاتاراکت استلاریس(Stellaris phaco)
● امروزه جراحی کاتاراکت با استفاده از دستگاه پیچیده ای به نام فیکو میسر شده است.
دستگاه فیکو یک پروب اولتراسونیک کوچک دارد که در حدود ۴۰۰۰۰ سیکل در ثانیه نوسان می کند. این پروب کوچک از میان شکاف خیلی کوچکی در حدود ۳ میلی متر که توسط جراح در قسمت سفیدی چشم نزدیک به لبه خارجی قرنیه ایجاد شده است ، وارد چشم شده و عدسی کدر و دچار کاتاراکت را به ذره های کوچک خرد کرده و به صورت یک محلول در می آورد و سپس آن را از طریق همین
شکاف و توسط نوک توخالی پروب ، همزمان از چشم خارج می کند
●قطعات اصلی ماشین فیکو
رایانه
پمپ
هندپیس
کاست
پدال
● رایانه :
شامل سخت افزار ، صفحه نمایشگر و تنظیمات است که معمولاً به صورت لمسی کنترل می شود و در آن می توان مُدهای مختلف ، تغییر پارامترهای مربوط به قدرت فیکو ، شدت مکش و سرعت برقراری جریان مایع را تنظیم نمود. پس از روشن کردن دستگاه فیکو باید عملکرد دستگاه پیش از به کار گرفتن به روی چشم بیمار ، تست شود. به فرآیند تست شدن ، Prime کردن دستگاه گفته می شود که در طی آن عملکردهای مکش ، جریان مایع و خرد کردن تست می شود. با Prime کردن دستگاه ، مسیر لوله ها از مایع پُر شده و هرگونه حباب از لوله ها خارج می شود. وجود هوا ، ایجاد و کنترل وکیوم را دچار مشکل می کند.
●هندپیس :
هندپیس ، پروبی است که به وسیله آن نیروی اولتراسونیک اعمال می شود.
امواج فراصوتی ایجاد شده در قلم فیکو در محدوده شنوایی گوش انسان نیستند. صدایی که هنگام فعالیت هندپیس شنیده می شود ، مربوط به ارتعاش اشیاء یا مایع مجاور است که در محدوده امواج صوتی به نوسان در آمده باشد. این ارتعاشات و اصطکاک همراه با آن گرمای زیادی تولید می کند. به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب به نسوج چشم ، پوشش سیلیکونی آستین مانندی (Sleeve) بر روی نوک هندپیس کشیده می شود. جریان مایع از سرم که بالاتر از سطح چشم قرار می گیرد شروع شده ، پس از عبور از لوله ها به قلم فیکو می رسد ، از سوراخ های نوک قلم فیکو وارد فضای بین نوک قلم و پوشش سیلیکونی آن شده ، پس از خنک کردن نوک هندپیس از سوراخ های پوشش سیلیکونی قلم (Sleeve) خارج شده ، با برقراری جریان مایع به اتاق قدامی ، حجم و فشار لازم برای حفظ شکل چشم را فراهم می کند.
●کاست :
مکش به کاست اعمال می شود و عدسی خرد شده و مایعی که در چشم جریان پیدا کرده به داخل کاست کشیده می شود. در صورتی که کاست پُر شده باشد ، مکش دچار توقف می شود. بنابراین لازم است وضعیت کاست توسط کمک جراح پایش شود و به موقع ، جهت ادامه عمل تخلیه شود.
●پدال فیکو :
جراح ، عملکردهای سه گانه هندپیس را با استفاده از پدال کنترل می کند.
برای پدال چهار موقعیت پلکانی ۰ ، ۱ ، ۲ و ۳ ذکر شده است. ابتدا پدال وارد موقعیت ۱ می شود که در آن جریان مایع به داخل چشم برقرار می شود ، با پایین رفتن بیشتر پدال ، پمپ دستگاه فعال شده ، عملکرد مکش نیز اعمال می شود. سپس دستگاه وارد موقعیت ۳ می شود که در آن عملکرد خردکنندگی هندپیس به عملکردهای قبلی اضافه می شود.
●نکاتی در مورد مراقبت و نگهداری قلم فیکو و نوک آن :
قلم های فیکو به ضربه حساس هستند. ضربه به قلم فیکو ممکن است باعث صدمه به کریستال های پیزوالکتریک آن شود.
تغییرات ناگهانی دما باعث صدمه به پیزوالکتریک ها می شود.
قلم فیکو معمولاً به دلیل برخورد به اطراف یا عمل جراحی زیاد دچار خوردگی می شود. بایستی به این نکته توجه داشت که کُند بودن نوک قلم فیکو در عملکرد آن نقش دارد. از این رو بایستی آن را از برخورد به اطراف مراقبت کرد و در مواردی که از قلم فیکو استفاده نمی شود ، پوشش آن را بایستی روی نوک قلم گذاشت. قلم فیکو را برای استریلیزاسیون می توان در اتوکلاو قرار داد. بهتر است این کار روزانه یا بین هر جراحی نیز انجام شود. زمان اتوکلاو باید بر اساس وزن و جنس قلم ها تنظیم شود. معمولاً شرکت های سازنده ، جدول این زمان بندی را ارائه می کنند.
●روی مانیتور هر دکتر یک پروفایلی دارد .
اول از همه گزینه استاندارد سرجر هست که تنظیمات پیشنهادی دستگاه است
.بعضی از جراح ها میزان ساکشن یا
میزان درجه فیکو یا اسپیریشن را بر اساس اوردر خود تایین میکنند و برای خودشان یک ستاپ تعیین می کنند.
●سرم مورد استفاده در دستگاه فیکو کاتاراکت سرم BSS
حسین هیودی