آموزش جراحی هموروئید با دوبله فارسی

آموزش جراحی هموروئید با دوبله فارسی یا همون بواسیر . سعی کردم کلیه نکات ،آناتومی و وسایل جراحی مورد نیاز رو براتون توضیح بدم. مناسب برای دانشجویان ، اساتید رشته اتاق عمل و رزیدنت های جراحی عمومی.

((شرح عمل در پایین متن))

 

مشاهده در آپارات

 

 

مشاهده در یوتیوبپ

 

هموروئید

بیماری بواسیر با نام علمی هموروئید به صورت تورم و التهاب مویرگ‌های موجود در خروجی دستگاه گوارش یعنی مقعد بروز می‌کند. دیواره‌ها‌ی درونی مقعد چهار سانتی‌متر انتهایی روده‌ی بزرگ به دلیل داشتن خاصیت ارتجاعی و عملکرد دریچه‌ای آن از رگهای بالشتکی با دیواره‌های حساس تشکیل شده است . مویرگ‌های بخش ‌انتهایی دستگاه گوارش که موظف به مراقبت از کانال مقعد هستند، در هنگام دفع مدفوع خشک دچار کشش و ملتهب خواهند شد. کشیدگی دیواره‌ی سیاهرگ‌ها با کاهش توان انقباضی مانع پمپاژ خون به سمت نواحی بالاتر و بازگشت آن به قلب می‌شوند. بنابراین هر عاملی که مانع بازگشت خون داخل این عروق مخرج به قلب شود سبب افزایش فشار داخل این سیاهرگهای دهانه مقعد شده و سبب گشاد شدن وپیچ در پیچ شذن این عروق خواهد شد که به آن بواسیر یا هموروئید گفته میشود.

علت بواسیر چیست؟

با وجود مشخص نبودن علت بواسیر، پر واضح است که عدم پایبندی به برخی اصول تغذیه‌ای و سبک زندگی نادرست در به وجود آمدن آن بی‌تأثیر نیست که لیستی از آن‌ها عبارت است از:

  • عدم مصرف روزانه‌ی آب به میزان کافی: کم‌آبی بدن باعث سفت و سخت شدن مدفوع درون روده‌ها خواهد شد به صورتی که مدفوع سخت به سختی درون روده حرکت کرده و در سطح دیواره‌های درون کانال مقعد خراش ایجاد می‌کند.
  • مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل: الکل باعث ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه گوارش می‌شود.
  • مصرف ناکافی میوه و سبزیجات: مصرف ناکافی میوه و سبزیجات و مواد غذایی حاوی فیبرمنجر به کاهش سرعت حرکت مواد غذایی درون روده‌ها و ایجاد یبوست در فرد می‌شود.
  • اضافه‌وزن: چاقی و اضافه وزن علاوه بر ایجاد کم تحرکی در فرد و کاهش سرعت حرکات روده‌ای، فشار بیشتری را بر ناحیه مقعد وارد می‌کند.
  • فعالیت‌های بدنی سنگین و نادرست: ورزش‌های سنگینی که به شیوه‌های غیر اصولی با وارد کردن فشار زیاد بر بدن انجام می‌شود به خروجی دستگاه گوارش و کف لگن آسیب وارد می‌کند.
  • پرهیز از فعالیت بدنی و زندگی ماشینی: کم‌تحرکی و عادت به زندگی‌های ماشینی فعالیت دستگاه گوارش را کم می‌کند.
  • باقی ماندن طولانی مدت در وضعیت ایستاده یا نشسته: شغل‌های نشسته امروزی مانند کارمندی یا رانندگی در مسافت‌های طولانی با تحت فشار قرار دادن مقعد زمینه‌ساز بیماری بواسیر هستند.
  • حمل وسایل سنگین و بیشتر از توانایی جسمی فرد: بلند کردن اجسامی با وزنی بیش از حد نرمال توان فیزیکی بدن فرد به عضلات کف لگن از جمله کانال مقعد آسیب می‌رساند.
  • ازدیاد فشار شکمی با سرفه‌های شدید و مکرر: با سرفه فشار ناحیه‌ی داخل شکم افزایش می‌یابد و با هر بار تکرار شدن آن عضلات کف لگن نیز تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد.
  • زور زدن هنگام دفع مدفوع: اجابت مزاج با زور عضلات ناحیه‌ی مقعد را بیش از حد کشیده و تحریک می‌کند.
  • رابطه‌ی جنسی مقعدی: به دلیل دریچه‌ای بودن عضلات ناحیه مقعد و بسته بودن آن در مواقع عادی، هنگام نزدیکی مقعدی آلت تناسلی با زور و فشار آن را باز می‌کند، همین فشار عضلات و اعصاب آن را تضعیف و کنترل بر دریچه را کم می‌کند. تکرار رابطه‌ مقعدیدیواره‌ی عروقی این ناحیه را نیز نازک و تحریک می‌کند.
  • بارداری: باردارینه تنها به دلیل تغییرات هورمونی مؤثر بر دستگاه گوارش و ایجاد یبوست، بلکه به دلیل فشار ناشی از بزرگی شکم و رحم باعث تحریک ناحیه‌ی مقعد می‌شود.

وظایف سیرکولر

بیمار خانوم ۵۰ ساله جهت انجام هموروئید توسط اتاق عمل تحویل گرفته شده است .  هموروئید یک عمل عفونی محسوب می شود معمولا بعداز همه عمل ها انجام می شود تا اتاق عفونی نشود ولی اگر عمل اول بود آن اتاق عفونی محسوب می شود و بعد از آن نباید عمل دیگری در آن اتاق انجام شود مگر آن که آن عمل نیز عفونی باشد.

مشخصات بیمار با پرونده چک میشود. دستبند بیمار با پرونده چک می شود.  بیمار را از نظر سابقه بیماری ، سابقه جراحی، مصرف داروها  ، حساسیت دارویی و … چک می شود .تخت جراحی جهت پوزیشن لیتوتومی آماده می شود . روی جا دستی شان های ۴ تا قرار داده می شود تا آرنج وعصب اولنارتحت فشار قرار نگیرند ولی چون زمان عمل کوتاه است این کار را معمولا انجام نمی دهند.

با راهنمایی سیرکولر بیمار وارد اتاق عمل می شود. سپس بندهای لباس بیمار را باز میکنیم  تا هنگام انتقال بیمار از یک مکان ب مکان دیگر و کشیده شدن لباس بیمار و بندهایش ناحیه تراشه تحت فشار قرار نگیرد. تخت برای پوزیشن لیتوتومی آماده می شود به صورتی که بیمار بعد از بی حسی اسپاینال به طور همزمان دوپای بیمار روی پایه های پد گذاری شده قرار میگیرد.  لاین وریدی و … بیمار هم زمان با جابجایی بیمار جابجا می شود.

اندام فوقانی بیمارروی جا دستی ( آرم بورد) پدگذاری شده  قرارگرفته و کف دست ب سمت بالا و انگشتان درحالت اکستنشن قرار میگیرند. آرم بوردها در زاویه کمتر از نود درجه حفظ می شوند تا از کشیدگی شبکه عصبی بازویی جلو گیری شود.

هد رینگ زیر سر بیمار قرار میگیرد . بعد از پوزیشن دهی پلیت کوتر در ناحیه عضلانی و کم مو مثل ران بیمار ( بخاطر پوزیشن ) متصل میگردد لایه اول پک و ست هموروئید باز می گردد.کلیه وسایل مورد نیاز بعد از باز شدن لایه دوم باز شده که شامل :

( دسته چراغ  ،  نخ سیلک دوصفر یا سه صفر ، گاز وازلینه ، قلم کوتر ، گاز استریل )

سیرکولر بتادین سبز داخل گالی پات ریخته می ریزد. اندیکاتور اتوکلاو تحویل می گیرد. ناحیه عمل اکسپوز می کند. اتصالات کوتر را وصل میکند و دستگاه را روشن می کند.  نور چراغ سیالتیک در ناحیه عمل متمرکز میکند.

وظایف اسکراب

بیمار خانوم ۵۰ ساله جهت انجام هموروئید توسط اتاق عمل تحویل گرفته شده است .  هموروئید یک عمل عفونی محسوب می شود معمولا بعداز همه عمل ها انجام می شود تا اتاق عفونی نشود ولی اگر عمل اول بود آن اتاق عفونی محسوب می شود و بعد از آن نباید عمل دیگری در آن اتاق انجام شود مگر آن که آن عمل نیز عفونی باشد.

مشخصات بیمار با پرونده چک میشود. دستبند بیمار با پرونده چک می شود.  بیمار را از نظر سابقه بیماری ، سابقه جراحی، مصرف داروها  ، حساسیت دارویی و … چک می شود .تخت جراحی جهت پوزیشن لیتوتومی آماده می شود . روی جا دستی شان های ۴ تا قرار داده می شود تا آرنج وعصب اولنارتحت فشار قرار نگیرند ولی چون زمان عمل کوتاه است این کار را معمولا انجام نمی دهند.

با راهنمایی سیرکولر بیمار وارد اتاق عمل می شود. سپس بندهای لباس بیمار را باز میکنیم  تا هنگام انتقال بیمار از یک مکان ب مکان دیگر و کشیده شدن لباس بیمار و بندهایش ناحیه تراشه تحت فشار قرار نگیرد. . تخت برای پوزیشن لیتوتومی آماده می شود به صورتی که بیمار بعد از بی حسی اسپاینال به طور همزمان دوپای بیمار روی پایه های پد گذاری شده قرار میگیرد.  لاین وریدی و … بیمار هم زمان با جابجایی بیمار جابجا می شود.

اندام فوقانی بیمارروی جا دستی ( آرم بورد) پدگذاری شده  قرارگرفته و کف دست ب سمت بالا و انگشتان درحالت اکستنشن قرار میگیرند. آرم بوردها در زاویه کمتر از نود درجه حفظ می شوند تا از کشیدگی شبکه عصبی بازویی جلو گیری شود.

هد رینگ زیر سر بیمار قرار میگیرد . لایه اول پک و ست هموروئید باز می گردد.کلیه وسایل مورد نیاز بعد از باز شدن لایه دوم باز شده که شامل :

( دسته چراغ  ،  نخ سیلک دوصفر یا سه صفر ، گاز وازلینه ، قلم کوتر ، گاز استریل ، تیغ شماره ده )

اندیکاتور اتوکلاو به سیر کولر تحویل داده می شود.  اسکراب گالی پات را در گوشه میز قرار می دهد و سیر کولر بتادین سبز مورد نیاز را داخل گالی پات می ریزد.اسکراب سه عدد اسپانچ جهت رنگ کردن بیمار آماده می کند..سپس به چیدن میز می پردازد. وسایل شامل : (تیغ شماره ده ، اسپکولوم آنال ، پنست بی ، هموستات ، ببکاک ، قیچی متز ، سوزنگیر ) . بعد از اکسپوز ناحیه جراحی اسکراب ناحیه جراحی را رنگ می کند. سپس ناحیه را درپ میکند . میز جراحی را ب تخت نزدیک میکند و قلم کوتر را با یک عدد شانگیر ب شان ها فیکس میکند.

شرح عمل:

  • بعد از بی حسی اسپاینال جراح اسپکولوم آنال را وارد می کند و قسمت های که هموروئید هست را با ببکاک یا هموستات می گیرد.
  • بعد بوپیواکائین و آدرنالین ۱ در ۲۰۰۰۰۰ به آن ناحیه تزریق می کند .
  • اگر هموروئید داخلی باشد جراح ابتدا پوست و موکوس آن را انسزیون می دهد تا به عروق مورد نظر برسد.
  • جراح پایه ی عروق واریسی شده را با نخ سیلک دو صفر یا سه صفر لیگاتور می کند و قسمت های اضافی آن را کات می کند.
  • جراح باید مراقب اسفنکتر داخل آنال باشد تا به آن آسیب نزند.
  • جراح چند عدد گاز وازلینه و یک عدد گاز بتادینه رقیق شده داخل آنال قرار می دهد. بهتر است که مقداری از گاز بیرون باشد.

تیغ و سوزن ها رو جدا شده و شمارش می شود و داخل سفی باکس انداخته می شود. کلیه ابزار و وسایل را به واشینگ برده می شود.

سیرکولر چک لیست جراحی ایمن و لوازم مصرفی و پرونده بیمار تکمیل می کند و اندیکاتور اتوکلاو ضمیمه پرونده می کند.

صفحه پلیت کوتر از پای بیمار جدا می شود. بیمار را برای انتقال به برانکارد کمک می دهیم بدین صورت که تخت جراحی را تا ارتفاع مناسب با برانکارد تنظیم میکنیم و از قفل بودن برانکارد اطمینان حاصل میکنیم  سپس به وسیله تیم ۴ نفره به طور هماهنگ باهم و به آرامی  بیمار را بر روی برانکارد انتقال می دهیم. کلیه اتصالات بیمار از جمله درن ، لاین وریدی و … را هم زمان با جابجایی بیمار انتقال می دهیم  تا کشیده نشوند. بی توجهی به این موضوع مثلا کشیده شدن لاین ادراری و خروج آن با کاف سبب پارگی پیشابراه می شود.

با تشکر از خانم میرزائی

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد آرا: ۲

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سجاد فتح‌الهی وب‌سایت
با سلام خدمت همه عزیزانی که به وبسایت بنده سرزدید من ،سجاد فتح الهی کارشناس ارشد اتاق عمل و فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران سال 96 هستم هدفم از همه مطالب آموزشی در درجه اول ارتقاء رشته اتاق عمل و ایجاد محیط یکسان آموزشی برای دانشجویان کل کشور هست و در درجه دوم معرفی وشناسوندن این رشته و فعالیتاش به عموم مردم امیدوارم که با کمک شما عزیزان به این اهداف برسم. کلیه مطالب وبسایت رایگان عرضه شده و اگر جایی بابت این مطالب درخواست وجهی شد بدونید که با بنده ارتباطی نداره موفق باشید
guest

4 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عاطفه

سلام استاد فیلم برای جراحی برولابس رکتوم تو سایت بیدا نکردم تو گوگل هم نمیتونم مطلب بیدا کنم

محمد

سلام ببخشید من هم زگیل تناسلی دارم و هم از مقعد یه گوشت دیگه ای میاد بیرون
از طریق روش های خانگی قابل درمان است

4
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x