آموزش انواع بخیه های جراحی با دوبله فارسی
انواع بخیه ها شامل:
سیمپل (ساده)
سیمپل کانتینیوس
فار اند نیر (ورتیکال مترس)
هوریزنتال مترس
ساب کوتیکولار (پلاستیک) کانتینیوس
ساب کوتیکولار سیمپل
دفن کردن بخیه در زیرجلد
و …
رو توضیح دادم.
همچنین نحوه باز کردن بخیه و نکاتشو توضیح دادم.
مناسب برای دانشجویان و اساتید رشته اتاقعمل و همینطور کلیه رزیدنتهای جراحی
((شرح عمل در پایین پست))
مشاهده در آپارات
مشاهده در یوتیوب
آموزش انواع بخیه های جراحی با دوبله فارسی
*سوچور سیمپل:سوچور پلاستیک .
جراح های پلاستیک این سوچور را به عنوان بهترین سوچور برای عدم جاگذاری اسکار میدانند. مخصوصا وقتی آنها را با نخ غیرقابل جذب مثل نایلون بزنند. مثلا در صورت برای عدم جاگذاری جای سوچور با نخ نایلون ریز سوچور سیمپل میزنند.
شکل نیدل کج و هلالی شکل است حین وارد کردن سوزن باید شکل آنرا به دست داد و دست و سوزنگیر را طوری چرخاند که کرو سوزن رعایت شود تا هم سوزن نشکند و هم عبور راحتی از بافت داشته باشیم.
دانشجو ها یا تازه کار ها بهتر از روش ۲ مرحله ای زا انجام دهند(۱-ورود به لایه اول زخم و خروج از وسط زخم۲-ورود به لایه دوم زخم و خروج از طرف مقابل) اگر زخم خیلی چسبیده بود بهتر است که از روش یک مرحله ای رفت.
بهترین پنست برای پوست آتسون است.
فاصله ی ورود تا لبه زخم و خروج تا لبه زخم باید یکسان باشد تا اور لب نشود و شکل اوریب هم نگیرد .
برای گره زدن میتوان نخ را دور سوزنگیر چرخاندیا سوزنگیر را دور نخ. برای اولین گره باید دوبار نخ را چرخاند چون یک گره کم است و ممکن است زخم تحت تنشن باشد و باز شود و باید هنگام سفت کردن گره و کشیدن نخ سمت بلند را را بکشیم تا نخ اضافه نیاید و زیاد مصرف نشود و همچنین گره ها را باید انداخت یک سمت.
اگر سوچور روی پوست است باید فاصله ی قیچی تا گره بیشتر از ۷mm باشد اگر داخل بدن است ۳ تا ۵ mm .
برای کشیدن بخیه ها بهترین بیستوری ۱۲ است که حالت خم دارد.باید از طرف مقابل گره ها سوچور را کات کرد و آنرا خارج کرد که نخ خارجی وارد بدن نشود که باعث عفونت شود.
*سوچور سیمپل را هم میشود به روش کانتینیوس زد (ادامه دار) یک سوچور تک ابتدای زخم میزنند و بعد میرن به سمت انتهای زخم به صورت پیوسته.
این نوع سوچور یک سوچور موقت است و خیلی کاربرد ندارد ( برای بستن خونریزی و فرستادن بیمار به اتاق عمل )
• اگر وسط زخم نخ کم بیاد یا گره بخورد که نشود تا انتهای زخم رفت ، میتوان نخ جدید را از لوپ قبلی رد کرد وبا آن نخ قبلی یکی کرد و ادامه ی سوچور را با آن رفت.
*سوچور ورتیکال مترس (عمودی): فار اند نیر
کاربرد زیادی دارد .از دور وارد زخم شده با حفظ فاصله ،و از طرف دیگر زخم باز با فاصله دور خارج شده و بعد سوزن را برعکس کرده و از نیر یا نزدیک زخم با فاصله یکسان دو طرف خارج میشود.(کمترین میزان بافت گرفته شود بهتر است). همه ی ورودی و خروجی ها باید در یک خط باشند.
*سوچور ورتیکال مترس کانتینیوس: همان سوچور قبلی فار اند نیر تک زده میشود وبعد از گره نخ بلند زده نمیشود که سوچور کانتینیوس (ادامه دار) زده شود. (بیشتر در عمل های اسپاین ،سر ، هرجایی که لازم باشد لبه های زخم بالا بیاید وتوی هم نروند و چسبندگی زخم اتفاق بیوفتد استفاده میشود.
*هوریزنتال مترس (عرضی) یه سوچور سیمپل که دوتا با هم زده میشود.به صورت سیمپل که وارد شد دیگر نخ را کات نمیکنند و از همان سمت که خارج شده دوباره وارد پوست میشود و یک سیمپل دیگه زده میشود. همه ی ورودی ها و خروجی ها باید در یک خط باشند و حفظ قرینگی لازم است( خیلی کاربرد ندارد)
*هوریزنتال مترس کانتینیوس: گره سیمپل تک زده میشود و بعد طرف کوتاه نخ کات میشود و انتهای نخ دست اد میماند بعد بقیه سوچور را با نخ بلند ادامه میدهند.
در این سوچور لبه ی زخم به خوبی کنار هم قرار نمیگیرد و از نظر قدرتمندی کنار هم قرار میدهد.
*سابکوتانئوس سیمپل (پرکاربرد) : برای زیر جلد استفاده میشود و از عمق زخم به سابکوتانئوس (سطح)و مجددا از عمق به جایی که ورود کرده بود داخل میشود (تمام نکات سوچور سیمپل ،قرینگی وحفظ فاصله باید رعایت شود )
یک سوچور پوست زمانی خوب درمیاید که زیرجلدش خوب بسته شده باشد.
*سابکوتانئوس رانینگ
دفن کردن گره در زخم : از زیر جلد به صورت برعکس وارد زخم شده (برعکس جهت اصلی سوچور) و از طرف روبه رو در جهت اصلی سوچور وارد میشوند و بعد گره زده میشود، برای آخرین سوچور در انتهای زخم بعد از آخرین ورود ، خروج نخ را دوباره در جهت عکس انجام میدهند و گره را میزنند، برای دفن گره سوچور را از داخل زخم به سمت بیرون میکشیم.
*تری کورنر سوچور : سه گوشه
برای زخم مثلثی شکل سه گوشه را به وصل میکنند اول از پوست وارد و از زیرجلد میاد بیرون و بعدی از زیرجلد لبه ی مثلثی خارج میشود و بعد از طرف مقابل از زیر جلد میرود داخل و از پوست بیرون میاید و در نهایت هم یک سوچور نزدیک میزنند.
*استپلر :باید لبه های زخم را کنار هم قرار دهیم با دوتا پنست یا آتسون . رویاشتپلر ها یک فلش دارد که بایدوسط زخم گذاشته شود که فاصله دو طرف رعایت شود.
مریم صحبتی
عالی بود .
علی رشیدپور ارشد مازندران