آموزش عمل جراحی ثابت سازی مهره های کمر (فیوژن) با دوبله فارسی

تو این ویدئو مشاهده خواهید کرد که در عمل های ستون فقرات چطور مهره های کمر رو با هم ثابت میکنند
این یک ویدئو پایه برای ستون فقرات هست که توصیه میکنم قبل از عمل های دیگر ستون فقرات اول این ویدئو رو مشاهده کنید
پ.ن:لطفا قبل دیدن این ویدئو ،ویدئو جراحی دیسک و لامینکتومی و همینطور ویدئو تجهیزات فیوژن مهره ها رو مشاهده کنید.
مناسب برای دانشجویان و اساتید رشته اتاق عمل و همینطور رزیدنت های مغز و اعصاب

 

((شرح عمل در پایین پست))

 

مشاهده در آپارات

 

مشاهده در یوتیوب

 

عمل جراحی فیوژن خلفی ستون فقرات

نوعی عمل جراحی برای تثبیت پایداری ستون فقرات می باشد. در طی این عمل، دو یا چند مهره بطور همیشگی به هم جوش داده می شوند و درنتیجه هیچ فاصله ای بین آن ها باقی نمی ماند. در نتیجه از بافت استخوانی برای پر کردن فضای بین مهره ای استفاده می شود. عمل جراحی فیوژن خلفی ستون فقرات یا عمل جراحی اتصال خلفی مهره های ستون فقرات، برای بهبود فشار بر روی اعصاب نخاعی تحریک شده انجام می شود و پس از عمل می توان مطمئن شد که این علائم دیگر برنمی گردد. فشار بر روی اعصاب نخاعی می تواند موجب علائمی نظیر کمردرد، پا درد، ضعف عضلانی، بی حسی و نیز اختلال در تعادل گردد.
عمل جراحی فیوژن خلفی ستون فقرات یا عمل جراحی اتصال خلفی مهره های ستون فقرات، در موارد زیر توصیه می گردد:
1. دفورمیتی یا نقص ستون فقرات
2. اصلاح نقایص ستون فقرات نظیر اسکولیوز یا انحراف در ستون فقرات
3. ضعف یا ناپایداری ستون فقرات
4. آرتریت یا التهاب مفصلی شدید می تواند موجب حرکات زیاد و یا غیرطبیعی مهره های ستون فقرات گردد. در این موارد، عمل جراحی فیوژن خلفی ستون فقرات یا عمل جراحی اتصال خلفی مهره های ستون فقرات برای تثبیت پایداری ستون فقرات کاربرد دارد.
5. دیسک بین مهره ای بیرون زده: با عمل جراحی فیوژن خلفی ستون فقرات یا عمل جراحی اتصال خلفی مهره های ستون فقرات، می توان دیسک بیرون زده را عمل کرد و پایداری ستون فقرات را برقرار کرد

 

وظایف سیرکولر
بیمار آقای ۶۰ ساله جهت انجام فیوژن ستون فقرات توسط اتاق عمل تحویل گرفته شده است و توسط برانکارد به اتاق عمل نوروسرجری انتقال یافت.
سیرکولرمشخصات بیمار و دستبند بیمار با پرونده چک می کند. بیمار را از نظر سابقه بیماری ، سابقه جراحی، مصرف داروها ، حساسیت دارویی و … چک می کند. عکس رادیولوژی روی نگاتوسکوپ قرار می دهد. تخت جراحی جهت پوزیشن پرون آماده می کند. نقاط تحت فشار»Cheek&Ear – Breasts(female) – Genital (male) – patella – Tons ) رول پد گذاری شده و بالشت قرار می دهد. روی جا دستی شان های ۴ تا قرار داده می شود تا آرنج وعصب اولنارتحت فشار قرار نگیرند.
قبل از انتقال بیمار ب تخت جراحی بیهوشی جنرال انجام می شود سوندفولی گذاشته می شود. برانکارد به تخت جراحی نزدیک می شود و ازقفل بودن هر دو طرف آن اطمینان حاصل می شود. سپس بندهای لباس بیمار را باز میکند تا هنگام انتقال بیمار از یک مکان ب مکان دیگر و کشیده شدن لباس بیمار و بندهایش ناحیه تراشه تحت فشار قرار نگیرد.
به کمک یک تیم ۴ نفره تغییر پوزیشن انجام می شود به طوری ک یک نفر پرستار بیهوشی سر و شانه و راه هوایی را حمایت می کند و یک نفر پاها و دو نفر تنه را کنترل کرده و هم زمان با هم و هماهنگ با هم بیمار را ب تخت جراحی جابجا میکنند . لاین وریدی ولاین ادراری … بیمار هم زمان با جابجایی بیمار جابجا می شود.
اندام فوقانی بیمارروی جا دستی ( آرم بورد) پدگذاری شده قرارمی گیرد. آرم بوردها در زاویه کمتر از نود درجه حفظ می شوند تا از کشیدگی شبکه عصبی بازویی جلو گیری شود.
بعد از پوزیشن دهی پلیت کوتر در ناحیه عضلانی و کم مو مثل پشت ساق پای بیمار متصل میگردد. لایه اول پک و ست لامینکتومی و وسایل شرکت باز میگردد. کلیه وسایل مورد نیاز بعد از باز شدن لایه دوم باز شده که شامل :
( دسته چراغ ، لوله ساکشن ، قلم مونوپولار و بای پولار ، تیغ بیستوری شماره ۱۱ و ۱۵ ، پنبه دم دار ، دست کش استریل به تعداد مورد نیاز ، نخ ویکریل یک ، نخ سیلک یک کات ، نخ نایلون سه صفر )
سیرکولر دستگاه C.Arm را آماده می کند و آن را چک می کند تا جهت مناسب بودن محل پین ها گرافی تهیه شود. بتادین سبز داخل گالی پات ریخته می ریزد . شمارش گازها تحت نظارت انجام می شود و از صحیح بودن گازها اطمینان حاصل می شود. تمامی سطل ها و محیط اتاق عمل قبل از ورود بیمار پاکسازی و از عدم وجود گاز بجا مانده از قبل اطمینان حاصل می شود. اندیکاتور اتوکلاو تحویل می گیرد . ناحیه عمل اکسپوز می کند. پرپ اولیه را با استفاده از بتادین قهوه ای و سرم انجام می دهد. اتصالات کوترو ساکشن بعد از درپ متصل می کند . نور چراغ سیالتیک در ناحیه عمل متمرکز می کند.

وظایف اسکراب
بیمار آقای ۶۰ ساله جهت انجام فیوژن ستون فقرات توسط اتاق عمل تحویل گرفته شده است و توسط برانکارد به اتاق عمل نوروسرجری انتقال یافت.
مشخصات بیمار و دستبند بیمار با پرونده چک می کند. بیمار را از نظر سابقه بیماری ، سابقه جراحی، مصرف داروها ، حساسیت دارویی و … چک می کند. عکس رادیولوژی روی نگاتوسکوپ قرار می دهد. تخت جراحی جهت پوزیشن پرون آماده می کند. نقاط تحت فشار»Cheek&Ear – Breasts(female) – Genital (male) – patella – Tons ) رول پد گذاری شده و بالشت قرار می دهد. روی جا دستی شان های ۴ تا قرار داده می شود تا آرنج وعصب اولنارتحت فشار قرار نگیرند.
قبل از انتقال بیمار ب تخت جراحی بیمار بیهوش می شود و برای بیمار سوند فولی می گذارند برانکارد به تخت جراحی نزدیک می شود و ازقفل بودن هر دو طرف آن اطمینان حاصل می شود. سپس بندهای لباس بیمار را باز میکند تا هنگام انتقال بیمار از یک مکان ب مکان دیگر و کشیده شدن لباس بیمار و بندهایش ناحیه تراشه تحت فشار قرار نگیرد.
به کمک یک تیم ۴ نفره تغییر پوزیشن انجام می شود به طوری ک یک نفر پرستار بیهوشی سر و شانه و راه هوایی را حمایت می کند و یک نفر پاها و دو نفر تنه را کنترل کرده و هم زمان با هم و هماهنگ با هم بیمار را ب تخت جراحی جابجا میکنند . لاین وریدی ولاین ادراری … بیمار هم زمان با جابجایی بیمار جابجا می شود.
اندام فوقانی بیمارروی جا دستی ( آرم بورد) پدگذاری شده قرار میگیرند. آرم بوردها در زاویه کمتر از نود درجه حفظ می شوند تا از کشیدگی شبکه عصبی بازویی جلو گیری شود.
بعد از پوزیشن دهی پلیت کوتر در ناحیه عضلانی و کم مو مثل پشت ساق پای بیمار متصل میگردد. لایه اول پک و ست لامینکتومی و وسایل شرکت بازمیگردد. کلیه وسایل مورد نیاز بعد از باز شدن لایه دوم باز شده که شامل :
( دسته چراغ ، لوله ساکشن ، قلم مونوپولار و بای پولار ، تیغ بیستوری شماره ۱۱ و ۱۵ ، پنبه دم دار ، دستکش استریل به تعداد موردنیاز ، نخ ویکریل یک ، نخ سیلک یک کات ، نخ نایلون سه صفر)
اندیکاتور اتوکلاو به سیر کولر تحویل داده می شود. اسکراب گالی پات را در گوشه میز قرار می دهد و سیر کولر بتادین سبز مورد نیاز را داخل گالی پات می ریزد.اسکراب سه عدد اسپانچ جهت رنگ کردن بیمار آماده می کند..سپس به چیدن میز می پردازد. وسایل شامل : ( دسته بیستوری ، پنست با و بی ، کلمپ ، قیچی متز ، قیچی مایو ، اکارتورچنگکی ، پریوست ، کریستون پانج ، کورت ، پیتتوری ، پنس دیسک ، رانژور ، دکولر ، هوک ، سوزن گیر ،قیچی نخ )
بعد از اکسپوز ناحیه جراحی و پرپ اولیه اسکراب ناحیه جراحی را رنگ می کند. سپس ناحیه را درپ میکند . میز جراحی را ب تخت نزدیک میکند و قلم کوتر و لوله ساکشن را با یک عدد شانگیر ب شان ها فیکس میکند. سرساکشن مناسب را به لوله ساکشن متصل می کند.
شرح عمل :
● Facetها مفصل های مهره های کمرند و مهره ها را کنار هم نگه می دارند. هر مهره دو Facet دارد یکی Facet بالا و یکی هم Facet پایین. بین تنه مهره ها دیسک وجود دارد که باعث تسهیل حرکت مهره ها روی یکدیگر می شود.
● ۱) spondylolisthis 2) spondylosis 3) osteoarthritis 4) اسکولیوز ۵) شکستگی مهره ها
۵ موردی که ذکر شد از مواردی هستند که درمان آنها با استفاده از فیوژن انجام می شود.
● بعداز پرپ و درپ جراح Asis را لمس می کند و باتوجه به آن تعداد مهره های کمر مشخص می شود. بعداز ایجاد انسزیون جراح پوست و زیر جلد باز می کند و خون گیر با استفاده از کوتر انجام می شود. اسکراب برای اکسپوز ناحیه اکارتور چنگکی را قرار می دهد و هم زمان با جراح لایه ها را یکی پس از دیگری اکسپوز می کند تا زمانی ک به مهره های کمر دسترسی پیدا کنند. اکارتورچنگکی فیکس می شود.
● بعداز دسترسی به مهره های کمر ، ابتدا لامینکتومی انجام می شود و بعد جراح Facetها را جدا کرده و خارج می کند سپس پیچ ها را داخل پدیکل قرار می دهد جهت ایجاد پیج باید به سمت بادی مهره باشد ، برای این کار اول به کمک owl یک سوراخ کوچک روی پدیکل مهره ایجاد می کند سپس با استفاده از یک پروب مدرج سوراخ ایجاد شده را اندازه گیری می کند تا پیچ مناسب را برای آن سوراخ انتخاب کند.
● جراح با استفاده از پروب چک می کند و انتهای سوراخ شده داخل بادی مهره است یا نه . اگر زیر پروب شل باشد یعنی سوراخ از مسیر خود منحرف شده است و داخل بادی مهره نیست و اگر داخل آن سوراخ پیچ قرار دهد fail می شود ، که با عکس برداری مشخص می شود. جراح پیج را برداشته و مجدد در مسیرمناسب خود قرار می دهد.
● وسیله ای به نام tapper وجود دارد که رزوه دارد ، جراح آن را داخل سوراخ ایجاد شده می کند تا برای پیچ رزوه ایجاد کند ، اما معمولا خود پیچ ها selftap هستند و دیگر نیازی به استفاده از tapper نیست.
● جراح پیچ مناسب با سوراخ را انتخاب می کند. برای مهره های پایین تر ازپیچ های بزرگتر و مهره های بالاتر از پیچ های کوچک تر استفاده می شود.
● جراح پیچ را روی پیچ گوشتی قرار می دهد و وارد سوراخ ایجاد شده می کند . محلی که جراح با owl سوراخ می کند خیلی خون ریزی دارد در این قسمت خون گیری انجام نمی شود و فقط اسکراب ساکشن می کند با بسته شدن پیچ ها خون ریزی به طور خودبخود قطع می شود.
● بعداز اینکه همه پیچ ها را به ترتیب گذاشتند جراح لامینکتومی را تکمیل می کند با استفاده از رانژور استخوان های اضافی یا Facet را جدا میکند. در این مرحله اسکراب باید یک گاز مرطوب در دست داشته باشد و استخوان های اضافی را به وسیله آن بگیرد و رانژور را تمیز کند.
● اسکراب باید استخوان اضافی که خارج شده را از بافت نرم جدا کند که بعدا از آن به عنوان گرافت روی مهره ها استفاده می شود.
● جراح با استفاده از راد یک فاصله بین مهره ها ایجاد می کند و آنها را سرجای خود قرار دهد تا به یکدیگر و به ریشه عصب فشار وارد نشود رادها باید مناسب با انحنای ستون فقرات باشد.
● جراح راد را داخل پیچ قرار می دهد و نات را با پیچ گوشتی در محل خود قرار می دهد final می کند.گاهی اوقات برای جلوگیری از افتادن نات از بن واکس استفاده می شود.
● جراح قسمت های اضافی پیچ را می شکند و جدا می کند و درنهایت کراس لینک را بین رادها می گذارد تا بهم وصل شوند.
● جراح گرافت را اطراف پیچ و رادها می ریزد و درن می گذارد درن به وسیله نخ سیلک یک کات فیکس می شود.و شروع به بستن لایه ها می کند . قبل از بستن لایه ها اسکراب و سیرکولر شروع به شمارش گاز می کنند و به اطلاع جراح می رسانند. جراح زیرجلد را با نخ ویکریل یک و پوست را با نخ نایلون سه صفر می بندد.
● موضع عمل تمیز می شود اینسیژن بتادینه می شود و پانسمان ساده گذاشته می شود. تیغ و سوزن ها رو جدا شده و شمارش می شود و داخل سفی باکس انداخته می شود. کلیه ابزار و وسایل را شمارش کرده به واشینگ برده می شود.
سیرکولرچک لیست جراحی ایمن و لوازم مصرفی و پرونده بیمار تکمیل می کند و اندیکاتور اتوکلاو ضمیمه پرونده می کند.محل اینسیژن پانسمان می کند و اگر درن گذاری انجام شده بود محل کانکشن درن با چسب محکم می کند. صفحه پلیت کوتر از پای بیمار جدا می کند. بیمار را برای انتقال به برانکارد کمک می دهد بدین صورت که تخت جراحی را تا ارتفاع مناسب با برانکارد تنظیم میکند و از قفل بودن برانکارد اطمینان حاصل میکند و سپس به وسیله تیم ۴ نفره به طور هماهنگ باهم و به آرامی بیمار را بر روی برانکارد انتقال می دهند. کلیه اتصالات بیمار از جمله درن ، لاین وریدی و … را هم زمان با جابجایی بیمار انتقال می دهند تا کشیده نشوند. بی توجهی به این موضوع مثلا کشیده شدن لاین ادراری و خروج آن با کاف سبب پارگی پیشابراه می شود.

با تشکر از خانم میرزائی

 

 

 

 

 

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۴.۳ / ۵. تعداد آرا: ۱۰

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

سجاد فتح‌الهی وب‌سایت
با سلام؛ بنده سجاد فتح‌الهی کارشناس ارشد اتاق عمل هستم. سوالی داشتید لطفا توی کامنت ها بپرسید،قطعا پاسخ خواهم داد. استفاده از همه مطالب وبسایت با ذکر منبع "رایگان".
guest

6 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Saeid

سلام ببخشید من سال ۹۳یکی ازمهره های پایین کمرم آسیب دید وپلاتین برام گذاشتن والان ۵ساله موقع خواب کمرم اذیته خواستم بدونم میشه پلاتین ها رو دراورد؟

مسیحا

مطالب عالی و مفید یه دنیا تشکر
اگر امکانش هست اسم ابزارهای مورد استفاده تو هر مرحله هم بگین خیلی خوب میشه

sana

بهترین سایت برای اموزش عمل ها . تشکر فراوان

راستین

خدا قوت تشکر فراوان

6
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x